Nešto ga je vuklo da se vrati u svoj golubarnik: Golub preleteo 2.000 kilometara od Španije do sela u Srbiji

14.11.2022

11:40

0

Golub je na svom putu leteo iznad kopnenog područja, prošao Francusku, obišao Alpe, Austriju i mnoge druge zemlje, i stigao na svoje odredište u selo Tabanoviće

Nešto ga je vuklo da se vrati u svoj golubarnik: Golub preleteo 2.000 kilometara od Španije do sela u Srbiji
Golub - Copyright RINA

Pre jednog veka golubovi pismonoše verovatno su bili glavni poštari u svetu, a neretko su sa jednog na drugi dvor leteli hiljadama kilometara kako bi preneli važnu poruku. Takav jedan primer pametne ptice, koja može da preleti neslućene daljine danas se nalazi u selu Tabanovići u vlasništvu Momira Novakovića.

- Od malih nogu sam gajio golubove i uglavnom su to bili visokoletači. Uvek me je fasciniralo kako golubovi pismonoše znaju da se vrate u svoj golubarnik čak i sa suprotne strane sveta. Jedan moj golub vratio se u naše selo iz Španije. Do Sen Sebastijana ga je vozio kamion pet dana i tu je dobijao hranu i vodu, a potom je pušten da se vrati kući slobodnim letom - kaže za RINU Momir.

RINA
 

Na ovo daleko putovanje Šapčanin je poslao tri goluba, a vratio se samo jedan koji je na taj način osvojio osmo mesto na Svetskom takmičenju u ekstremnom letenju golubova pismonoša.

Od Španije do Srbije leteo je duže od 20 dana i prešao skoro 2.000 kilometara.

RINA
 

- Moj golub zvanično je preleteo 1732 kilometra, gledajući pravolinijski, ali on je znatno više od toga prešao jer ni jedan golub ne leti pravo. Morao se sam snalaziti za hranu i izbegavati ptice grabljivice. Na svojim krilima imao je natpis "Sen Sebastijan", i jednog jutra se samo pojavio ispred kaveza, na mom uređaju za detekciju golubova video sam da je upisan - priča ovaj zaljubljenik u golubarstvo i dodaje da je prava misterija kako nakon tako dugog puta ponovo bez greške pronađu svoj dom.

RINA
 

- Nešto ga je vuklo da se vrati u svoj golubarnik gde se i izlegao. Na koji način oni ponovo pronađu svoj kavez, ni Nikola Tesla nije uspeo da sazna, iako je bio veliki zaljubljenik u ove pernate životinje - rekao je Milomir.

Novaković ističe da je njegov golub na svom putu leteo iznad kopnenog područja, prošao Francusku, obišao Alpe, Austriju i mnoge druge zemlje, i stigao na svoje odredište u selo Tabanoviće.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike