Kragujevački visokoletač: Šumadija sada može da se pohvali i autohtonom rasom goluba, zvanično priznatom u Evropi

28.05.2022

21:13

0

Kolika je Daliborova ljubav prema visokoletaču, pokazuje i to što ju je pretočio u pisanu reč i objavio knjigu "Kragujevac na krilima goluba"

Kragujevački visokoletač: Šumadija sada može da se pohvali i autohtonom rasom goluba, zvanično priznatom u Evropi
pigeon-g9637d87e3_1920 - Copyright Pixabay

Grad koji je dobio ime po ptici Kraguj, sada može da se pohvali i autohtonom rasom goluba zvanično priznatom u Evropi – kragujevački visokoletač.

Do ovoga je došlo zahvaljujući Kragujevčaninu Daliboru Portiću, koji je sprečio njegov nestanak i ljubav prema ovoj ptici pretočio i u knjigu.

Na nebu iznad Šumadije „EE 811“. Nije avion, već autohotna vrsta goluba – kragujevački visokoletač. Krase ga miran let, raširen rep, široka ćuba, beli kljun i nokti.

Potiče još iz doba Osmanlijskog carstva i pretilo mu je izumiranje. Međutim, u poslednjih 10 godina situacija se promenila. Sada iznad Srbije leti oko pet hiljada ovih ptica, čija je rasa priznata u Evropi.

- Eto, da i mi, pored zemalja u regionu, kao što Mađari imaju gomilu svojih rasa, Nemci takođe, imamo jednu iz centra Šumadije - objašnjava za RTS Dalibor Protić.

Kolika je Daliborova ljubav prema visokoletaču, pokazuje i to što ju je pretočio u pisanu reč i objavio knjigu "Kragujevac na krilima goluba".

- Ima dosta istorijskih podataka, tragova, sve je dokumentovano. Ima baš poprilično genetike i anatomije, ali je uprošćeno da mogu i laici da je razumeju - objašnjava posvećeni uzgajivač golubova.

Priča o autohtonim rasama golubova sa područja Šumadije se ovde ne završava. Dalibor trenuto radi na tome da u Evropi bude priznata još jedna – kragujevački srednjokljuni visokoletač.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike