Obrazovanje je najvažnije, da ne bi i nove generacije dočekale starost bez dana radnog staža: Gradimir uči svoju decu samo jedno

08.04.2023

12:28

0

Tokom pandemije korona virusa osnovano je udruženje "Džipsi tim" koje sada ima na stotine članova koji se zajedničkim snagama bore za bolji položaj Roma u čačanskom kraju

Obrazovanje je najvažnije, da ne bi i nove generacije dočekale starost bez dana radnog staža: Gradimir uči svoju decu samo jedno
Gradimir samo jedno uči svoju decu - Copyright Foto:Rina

Sakupljači sekundarnih sirovina, čistači ulica, prodavci čarapa na ulicama i pijačnim tezgama, poslovi su kojima se uglavnom bavi romska populacija, a da bi se mnoge stvari promenile iz korena, počev od obrazovanja, poboljšanja materijalnog stanja, do očuvanja romske kulture, jezika i tradicije moraju se aktivirati oni na kojima svet ostaje, mladi Romi sa terirorije grada Čačka.

Tokom pandemije korona virusa, pomerili su granice i osnovali udruženje "Džipsi tim" koje sada ima na stotine članova koji se zajedničkim snagama bore za zajednički cilj, bolji položaj Roma u čačanskom kraju. Pripadnici romske nacionalnosti sa teritorije grada Čačka već nesebično pomažu sugrađanima slabijeg materijalnog stanja.

- Od nekolicine nas udruženje se svakim danom širilo i danas nas ima na stotine. Mnogi Romi koji su u inostranstvu pronašli su nas putem društvenih mreža, a tu su i oni koji su trbuhom za kruhom otišli u svet, ali nisu zaboravili svoj narod koja živi u izuzetno teškim uslovima pogotovo je to bilo izraženo u vreme pandemije - rekao je za RINU Gradimir Radosavljević predsednik udruženja Roma Džipsi tim.

On je dodao da se Romi u čačanskom kraju i dalje bave poslovima poput sakupljanja sekundarnih sirovina, prodavanjem čarapa na ulicama i pijačnim tezgama, dok je nekolicina zaposlena u komunalnim preuzećima čisteći ulice.

- Da bi se stvari promenile iz korena mora se raditi na podizanju svesti o značaju obrazovanja romske populacije, među nama ima i fakultetski obrazovanih ljudi, ali to nije dovoljno. Imamo dva poslanika romske nacionalnosti na republičkom nivou i to potvrđuje koliki je značaj obrazovanja. Sa druge strane, ja pune dve decenije radim prodavajući garderobu na ulici kako bih prehranio porodicu, nemam dana radnog staža i nažalost većina Roma poput mene ne može očekivati da će jednoga dana steći penziju i imati sigurnu starost - dodaje Radosavljević.

Danas na Međunarodni dan Roma Radosavljević ističe značaj očuvanja tradicije, romske kulture i jezika.

- Ja sam otac troje dece i nažalost, jedno od njih ne govori romski jezik. Cilj udruženja je da u narednom periodu održavamo radionice koje će biti namenjene najmlađima u cilju očuvanja romskog jezika. Važno je da se naš jezik ne zagubi, jer samo na taj način možemo sačuvati naš identitet. Gradićemo bolju budućnost i jednake uslove za sve pripadnike romske nacionalnosti - rekao je Radosavljević.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike