24SEDAM PANČEVO Edukacija o reciklaži i razvrstavanju otpada u Brankovoj školi

16.12.2022

13:29

0

Autor: 24sedam

U školama su postavljene označene kante, različitih boja, a kontejneri sa bravicama u dvorištima

24SEDAM PANČEVO Edukacija o reciklaži i razvrstavanju otpada u Brankovoj školi
Reciklaža - Copyright Profimedia

U okviru dugogodišnjeg projekta „Sakupi, uštedi, vredi“, predstavnici JKP „Higijena“ Pančevo, ovih dana obilaze škole i uče đake o reciklaži.

 

Predstavnici „Higijene“ Pančevo i nacionalnog operatera sistema za upravljanje ambalažnim otpadom „Ekostar pak“, održali su čas o reciklaži i razdvajanju otpada u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu, u cilju razvoja svesti o važnosti reciklaže i njene uloge u zaštiti životne sredine, kao i značaju selektivnog odlaganja otpada i uloge pojedinca u tom procesu, piše pancevoinfo.rs.

„Čas o značaju razvrstavanja otpada i reciklaže biće održan u svakoj školi, uz obuhvat predstavnika svih razreda, odnosno uzrasta, radi što većeg učinka i kada je reč o svesti omladinaca koji bi trebalo aktivno da učestvuju u uspostavljanju reciklaže, održivog razvoja i zaštite životne sredine“, istakao je Mišo Marković, v.d. direktora JKP „Higijena“ Pančevo.

U koordinaciji JKP-a „Higijena“ Pančevo, članice Gradskog veća zadužene za obrazovanje Tatjane Božić i Sekretarijata za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Pančeva, nedavno je dogovoren nastavak višegodišnje akcije razvrstavanja otpada u školama pod nazivom „Sakupi, uštedi – vredi“ i u ovoj školskoj 2022/2023. godini.

“U skladu sa Ugovorom o otkupu neopasnog ambalažnog otpada kao vrste reciklabilnih materijala – sekundarnih sirovina, za preuzetu ambalažu, na osnovu izmerenih količina u Centru 1 za sakupljanje i razvrstavanje sekundarnih sirovina, „Higijena“ plaća na račune škola. Ideja je da se novac od prodate ambalaže iskoristi predlogom učeničkog parlamenta i odlukom nastavničkog veća. Najbolji plasman u toku jedne školske godine je najveći broj kilograma ambalaže po jednom učeniku škole u određenom periodu”, izjavio je Marković, direktor JKP Higijena.

U školama su postavljene označene kante, različitih boja, a kontejneri sa bravicama u dvorištima.

Iz JKP „Higijena“ poručuju da je najvažnije omogućiti deci da nauče koliko je važno čuvati životnu sredinu, odvajati otpad i reciklirati ga.

„Veoma je važno naučiti decu od malih nogu o značaju životne sredine. Predškolski i školski period je vreme najbržeg učenja i usvajanja navika ponašanja, tako da je uloga odraslih velika. Deca se ponašaju onako kako smo im pokazali, a od nas zavisi da li će i kakve navike da usvoje. Deca su jako radoznala i uvek imaju veliki broj pitanja o značaju reciklaže i zaštite životne sredine što ste mogli da vidite i na današnjem predavanju u Brankovoj školi u Pančevu. Deci je potrebno objasniti na način koji oni mogu da razumeju i da je jako značajno da deca već u tom uzrastu shvate potrebu za prikupljanjem sekundarnih sirovina, pojam reciklaže i potrebu da sačuvamo prirodne resurse i zaštitimo životnu sredinu“, rekao je Marković.

U projektu „Sakupi, uštedi, vredi“ učestvuje 29 osnovnih i srednjih škola iz Pančeva i svih naseljenih mesta.

Promo/ Grad Pančevo
 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike