Gradonačelnik Đurić: Ova godina biće upamćena po velikim projektima kao što je izgradnja nove Palate pravde (FOTO)

27.01.2023

08:24

0

Prvi čovek Novog Sada obišao radove na izgradnji zgrade pravosudnih organa

Gradonačelnik Đurić: Ova godina biće upamćena po velikim projektima kao što je izgradnja nove Palate pravde (FOTO)
Copyright Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić obišao je radove na izgradnji zgrade pravosudnih organa u Novom Sadu zajedno sa ambasadorom i šefom delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Emanuelom Žiofreom, ministarkom pravde Republike Srbije Majom Popović i predsednikom Višeg suda u Novom Sadu Miroslavom Alimpićem.

– Zadovoljstvo je videti da odlično napreduju radovi na izgradnji Palate pravde u kojoj će biti smeštena krivična odeljenja Osnovnog suda, Višeg suda, ali takođe i Višeg javnog tužilaštva. Reč je o veoma važnom infrastrukturnom projektu, kako za Republiku Srbiju tako i za sam Grad Novi Sad, čija će realizacija unaprediti uslove rada pravosudnih organa. Predhodni gradonačelnik, danas ministar odbrane Miloš Vučević, položio je kamen temeljac krajem avgusta 2021. godine, a sada možemo konstatovati da nas uskoro očekuje završetak radova. Čekali smo godinama, da naši pravosudni radnici dobiju bolje uslove za rad i napuste staru zgradu, tako što će u ovu novu preći 1/3 zaposlenih. Ova zgrada će imati preko 10.000 kvadratnih metara, jer postojeća zgrada u Sutjeskoj 3 nije mogla da se nadogradi. Zahvalni smo na donaciji EU u vrednosti od čak 13 miliona evra, takođe i Ministarstvu pravde koji učestvuju u troškovima za ovaj objekat. Sve ovo proizvod je stabilne politike i politike kontinuiteta koje vodi predsednik i Vlada Republike Srbije. Hvala našim sugrađanima, koji žive u ovom kvartu, na strpljenju tokom izvođenja radova – rekao je gradonačelnik Đurić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
 

 

Ova godina u Novom Sadu, biće upamćena po velikim infrastrukturnim projektima. Pored izgradnje ove Palate pravde, grade se čak tri nova mosta i uređuje Almaški kraj, a grade se i dve nove javne garaže.

– Izražavam posebno zadovoljstvo što smo se posle godinu dana ponovo sreli na ovom istom mestu na kom je položen kamen temeljac ove zgrade. Kao što se može videti, građevinska kompanija “Jadran” iz Beograda je uspešno sprovela sve pripremne i građevinske radove do novembra prethodne godine, kada je zgrada dobila krov. U toku su radovi na uređivanju unutrašnjosti zgrade i montiranju složenih sistema za upravljanje. Iako nije jednostavno ovakav objekat izgraditi, koji ima šest spratova, u urbanom delu grada izgraditi, tako da okolni objekti ne budu oštećeni, zahvaljujući pre svega kvalitetu izgradnje, do sada nije bilo nikakvih problema. Nadam se da će i u sledećoj fazi radovi teći planiranim tempom i da će Ministarstvo pravde uložiti dodatni napor u opremanju zgrade odgovarajućom opremom. Očekujemo da se do kraja godine uselimo u ovu novu zgradu. Na ovaj način će zaposleni u zgradi, kao i svi građani koji dođu u ovaj objekat, kao stranke, imati priliku da po savremenim uslovima ostvaruju svoje radno-pravne obaveze i prava. Još jednom zahvaljujem Evropskoj Uniji na doslednosti da se u Novom Sadu omogući maksimalno približavanje uslovima rada kakvi su prisutni i u razvijenim zemljama EU – rekao je Miroslav Alimpić, predsednik Višeg suda u Novom Sadu.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
 

 

U ovom objektu radiće preko 30 sudija krivičnog odeljenja Osnovnog krivičnog suda i preko 50 nosilaca javnotužilačke funkcije, zajedno sa državnim službenicima.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
 

 

Medjima se takođe obratio i Emanuel Žiofre, ambasador i šef delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i ovom prilikom rekao:

– Pre nešto više od godinu dana, ovde u Novom Sadu, zajedno sa ministarkom i bivšim gradonačelnikom, spustili smo prve ašove i cement, pokrenuvši ovaj projekat. Ova donacija EU u iznosu od preko 13 miliona evra, deo je jedne šire podrške EU pravosudnom sistemu Srbije. Ovaj projekat je važan jer se radi o pravdi i u ovoj zgradi radiće oko 250 ljudi, sudija, tužilaca, a ova zgrada će imati poseban pristup za osobe sa invaliditetom, kao i poseban ulaz za žrtve i svedoke. Bolja infrastruktura znači bolja pravda! EU sarađuje sa Srbijom na promovisanju neophodnih reformi, a isto tako pruža i finansijsku podršku.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
 

 

Za kraj, prisutnima se obratila ministarka pravde Republike Srbije Maja Popović i zaključila:

– Zadovoljsto mi je što danas imam priliku da se obratim ovom skupu jednim lepim povodom, a to je ovaj projekat. Radovi su u toki i završetak se približava, a Ministarstvo pravde izdvojilo je sredstva u iznosu od 900.000 evra za unutrašnje opremanje. Želim da se zahvalim i lokalnoj samoupravi, bez koje ovaj projekat ne bi bio realizovan. Mi takođe gradimo objekte i u Nišu, Beogradu i Kruševcu. Prošle godine smo otvorili Palatu pravde u Kragujevcu i sve to će poboljšati efikasnost našeg pravosuđa.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike