Bezbednost u saobraćaju prioritet u Užicu: Ulaganja u infrastrukturu se nastavljaju, 100 novih parking-mesta spaslo Užičane

23.01.2023

18:30

0

Poseban akcenat biće na edukacijama i obukama pri čemu će posebna pažnja biti posvećena učenicima

Bezbednost u saobraćaju prioritet u Užicu: Ulaganja u infrastrukturu se nastavljaju, 100 novih parking-mesta spaslo Užičane
Ilustracija - Copyright RINA

Nakon što je broj nezgoda na teritoriji Užica povećan, bezbednost u saobraćaju postavljena je kao prioritet. U ovoj godini više od 40 miliona dinara biće uloženo u mere i aktivnosti, koje za cilj imaju upravo povećanje bezbednosti svih učesnika u saobraćaju.

Poseban akcenat biće na edukacijama i obukama pri čemu će posebna pažnja biti posvećena učenicima, počev od predškolaca pa do maturanata. Nastavljaju se i sve aktivnosti vezane za unapređenje saobraćajne infrastrukture.

- Tokom prethodne godine oko 32 miliona dinara utrošeno je za popravljanje saobraćajne infrastrukture, rad Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja, unapređenje saobraćajnog vaspitanja i obrazovanja, preventivno promotivne aktivnosti iz oblasti bezbednosti saobraćaja na putevima, naučno istraživački rad u oblasti bezbednosti saobraćaja i tehničko opremanje jedinica saobraćajne policije i drugih organa nadležnih za poslove bezbednosti saobraćaja - rekao je član Gradskog veća za saobraćaj Slobodan Šiljković.

On dodaje da je u 2022. godini realizovana nabavka i ugradnja fizičkih usporivača brzine, vibro trake, ležeći policajci na nekoliko lokacija u gradu, a po proceni stručnjaka i na osnovu sugestija samih građana.

- Radilo se i na izradi pešačkih staza u zonama škola, gde je postavljena i zaštitna ograda za pešake. Takođe, radilo se i na popravci zaštitne ograde pored kolovoza duž putnih pravaca na kojima je ista oštećena. Edukaciji učesnika u saobraćaju posvećena je značajna pažnja pa su u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja realizovane brojne aktivnosti uz učešće učenika osnovnih i srednjih škola i uz podršku TŠ "Radoje Ljubičić", Crvenog krsta Užice i Udruženja "Roditelj". Značajna aktivnost je i dodela autosedišta za svaku novorođenu bebu uz obezbeđenu obuku za montažu za roditelje - istakao je Šiljković.

Realizovana je i nabavka opreme koja za cilj ima zaštitu učesnika u saobraćaju za starije od 65 godina za mopediste, bicikliste i vozače traktora. U okviru opremanja jedinica saobraćajne policije i drugih organa nadležnih za poslove bezbednosti saobraćaja donirana je oprema koju su oni naveli kao neophodnu.

Novih 97 parking-mesta obezbeđeno je novim parkingom na lokaciji Međaj, a uređen je i parking "Stara pošta", kao i nekoliko mannjih parkirališta u gradu. Međutim, kako ističe Šiljković u ovoj godini očekuje se značajno veći broj parking mesta realizacijom projekta parking garaže, čiji će kapacitet biti oko 300 mesta.

- Uz nastavak svih započetih aktivnosti i realizaciju novih, ali i veći budžet, očekujemo da će i bezbednost saobraćaja u ovoj godini biti podignuta na viši nivo - zaključio je Šiljković.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike