Prirodna granica tri grada na zapadu Srbije: Ministarstvo zaštite životne sredine pokrenulo postupak zaštite planine Jelice

17.01.2023

10:09

0

Ukupna površina za zaštitu je 6.196 hektara, od čega je gotovo 44 posto u državnom, te skoro 45 posto u privatnom vlasništvu

Prirodna granica tri grada na zapadu Srbije: Ministarstvo zaštite životne sredine pokrenulo postupak zaštite planine Jelice
Planina Jelica - Copyright RINA

Ministarstvo zaštite životne sredine pokrenulo je postupak zaštite planine Jelice kao predela izuzetnih odlika i kao prirodno područje druge kategorije.

Područje za zaštitu je u zapadnoj Srbiji, južno od Čačka i severnoistočno od Guče, a pripada teritorijama gradova Čačak i Kraljevo i opštine Lučani.

Planina Jelica je prirodna granica između Dragačeva i Čačanske kotline u severozapadnom delu prelazi u Ovčar planinu, a u jugoistočnom delu se nadovezuje na područje Pekčanice.

- Zahvaljujući svom relativno izolovanom položaju, područje koje se predlaže za zaštitu spada u zone očuvane prirode i specifičan je sklop biološke, geološke i predeone raznovrsnosti i kulturno-istorijskog nasleđa - navodi Ministarstvo u saopštenju.

Ukupna površina za zaštitu je 6.196 hektara, od čega je gotovo 44 posto u državnom, te skoro 45 posto u privatnom vlasništvu.

Postupak zaštite pokrenut je na osnovu Studije zaštite koju je sačinio Zavod za zaštitu prirode Srbije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike