Vesić: Počinje pretakanje amonijaka u Pirotu, saobraćaj će uskoro biti normalizovan

29.12.2022

21:20

0

Autor: 24sedam

Rekao je da o ovom slučaju postoje dve istrage, Tužilaštva i Ministarstva građevinarstva, kao i dve inspekcije, za prevoz opasnih materija i železnička

Vesić: Počinje pretakanje amonijaka u Pirotu, saobraćaj će uskoro biti normalizovan
Goran Vesić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je za RTS da u Pirotu počinje pretakanje amonijaka koji je iscureo iz vagona, najavljujući da će ubrzo posle popravke pruge saobraćaj biti normalizovan. Istakao je i da će, nakon što inspekcije bude završile sa radom, biti objavljeni izveštaji o ovom slučaju.

Goran Vesić je, komentarišući situaciju u Pirotu nakon iskliznuća četiri cisterne, naveo da će posle pretakanja amonijaka, u narednim danima, cisterne biti vraćene na šine. Ministar je najavio da će posle toga početi popravka pruge i da će saobraćaj ubrzo biti normalizovan.

- Za građane i građanke Pirota je važno da ne postoji i nije postojala pojačana koncentracija amonijaka u gradu, čak ni na auto-putu, 500 do 600 metara od samog mesta nesreće. Nije bilo, u tom smislu, opasnosti po zdravlje. Na samom mestu je bilo pojačane koncentracije - naveo je Vesić.

"Nećemo kriti odgovornost"

Dodao je da o ovom slučaju postoje dve istrage, Tužilaštva i Ministarstva građevinarstva, kao i dve inspekcije, za prevoz opasnih materija i železnička.

- Kada inspekcije budu završile posao, objavićemo izveštaj. Ukoliko ima nečije odgovornosti, nećemo je kriti - naveo je Vesić.

Kada je reč o rekonstrukciji pruge između Niša i Dimitrovgrada, naveo da će početi najkasnije u junu, da je za to obezbeđen novac i da posle toga neće postojati opasnost od ovakvih nesreća.

- Takve nesreće se, nažalost, dešavaju u svetu i na prugama koje su potpuno nove. U transportu je uvek moguće da se desi nesreća, da li zbog ljudskog faktora ili nečega drugog, ali će tamo biti svedena na minimum - naveo je Vesić.

Istakao je i da je od suštinskih rešenja prevoza opasnih materija u Beogradu, izgradnja obilaznice oko prestonice, te da se u junu očekuje da bude puštena do Bubanj Potoka.

Voz Beograd–Pančevo

Ministar je najavio i da će od 4. janura, posle 12 godina, ponovo saobraćati vozovi na liniji Beograd–Pančevo, da će cena karte biti oko 120 dinara i da će do Božića biti besplatna.

- Voz će ići od Pančeva do Dunavskog koloseka, što je oko 300 metara od Pančevačkog mosta, tri puta u jutarnjem špicu i tri puta u popodnevnom špicu. Od leta ćemo moći da uvedemo još više polazaka jer ćemo dobiti nove garniture u ‘Srbija vozu - objasnio je Vesić.

O rekonstrukciji aerodroma

Govoreći o rekonstrukciji beogradskog aerodroma, Vesić je naveo da će do letnje sezone biti gotovi novi terminali, kao i da će aerodrom "Nikola Tesla" moći da primi do petnaest miliona putnika.

- Ove godine ćemo, zaključno sa subotom veče, imati rekordan broj putnika, blizu sedam miliona, što je najveći broj putnika u istoriji aerodroma. To je maksimum koji sada možemo da imamo - rekao je Vesić.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Telegraf

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike