24SEDAM ZRENJANIN Obeležava se Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu i Praznik grada Zrenjanina

17.11.2022

09:42

0

Autor: 24sedam

Položeno je cveće na sva spomen-obeležja posvećena ličnostima i događajima iz Prvog svetskog rata

24SEDAM ZRENJANIN Obeležava se Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu i Praznik grada Zrenjanina
zrenjanin profimedia-0528632262 - Copyright Profimedia

Grad Zrenjanin obeležava danas sto četvrtu godišnjicu od oslobođenja grada u Prvom svetskom ratu, a Dan oslobođenja ujedno je i Praznik grada Zrenjanina. Uz odavanje počasti herojima, učesnicima rata i oslobodiocima, organizuje se i prigodan kulturno-umetnički program.

Položeno je cveće na sva spomen-obeležja posvećena ličnostima i događajima iz Prvog svetskog rata, na Trgu slobode organizovana je centralna proslava, upriličena je promocija vredne publikacije “Zapisnici Srpskog narodnog odbora u Velikom Bečkereku 1918”, u izdanju Muzeja Vojvodine i Istorijskog arhiva grada Zrenjanina, a u 19 časova, u Kulturnom centru Zrenjanina, biće izvedena pozorišna predstava “Slavne srpske vojvode”, u izvođenju glumaca Narodnog pozorišta iz Beograda. Juče je, u Salonu Narodnog muzeja, premijerno prikazan dokumentarni film “Pohod brigadira Ristića”, rađen u produkciji RTS, Istorijskog arhiva grada Zrenjanina, Narodnog muzeja i Zrenjaninske gimnazije. 

Na Trgu slobode je, osim polaganja venaca od strane više delegacija, služen i pomen oslobodiocima, glumac Milan Kočalović govorio je stihove pesme “Otadžbina” Đure Jakšića, dok je Gradski dečji hor Kulturnog centra Zrenjanina, pod upravom Senke Milisavljević, otpevao kompoziciju “Ovo je Srbija”. Pomen oslobodiocima služili su sveštenici hrama Svetog Arhangela Mihaila u Zrenjaninu. 

U ime Grada Zrenjanina venac na spomenik kralju Petru položili su gradonačelnik Simo Salapura, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić. Vence su položili i predstavnici Srednjebanatskog upravnog okruga, Banatske brigade i granizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920, Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, Odbora za obnovu spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću, Organizacije “Svetosavlje”, Udruženja “Petrovgrad”, Udruženja članova i prijatelja Matice Srpske i Srpskog državotvornog pokreta “Svetozar Miletić”, kao i predstavnici gradskih odbora Srpske napredne stranke i Nove demokratske stranke Srbije. 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Zrenjanin koja je dodelila sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike