24SEDAM ZRENJANIN Obeležava se “Dečja nedelja”

04.10.2022

08:02

0

Autor: 24sedam

Tradicionalno, u obeležavanje “Dečje nedelje” u Zrenjaninu svake godine uključuju se Predškolska ustanova i osnovne škole

24SEDAM ZRENJANIN Obeležava se “Dečja nedelja”
Copyright Opština Zrenjanin

“Šta detetu treba da raste do neba?”, slogan je ovogodišnje “Dečje nedelje”, koja se širom naše zemlje obeležava od 3. do 9. oktobra, uz inicijativu i u organizaciji “Prijatelja dece Srbije”. 

Uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, u realizaciji aktivnosti “Dečje nedelje” učestvuju vladine institucije, organizacije i udruženja građana.

“Da bi deca živela u podsticajnom i sigurnom okruženju u kome mogu da ostvare maksimum svojih potencijala, u atmosferi punog poštovanja dečijih prava prema međunarodnim i domaćim pozitivnim propisima, neophodno je da svi društveni akteri rade zajedno na podršci porodici i roditeljstvu, uključujući alternativne oblike, čime se obezbeđuje dostojanstven život i podsticaj porodici i deci koja u njoj odrastaju”, navedeno je u saopštenju organizacije “Prijatelji dece Srbije”.

Tradicionalno, u obeležavanje “Dečje nedelje” u Zrenjaninu svake godine uključuju se Predškolska ustanova i osnovne škole, sa programima koje organizuju sama deca, ili su njima posvećena. Ovim povodom, danas su predškolci iz vrtića “Poletarac”, zajedno s vaspitačicama Danijelom Novaković i Biljanom Pavlov, posetili Gradsku kuću i gradonačelnika. Razgovarali su s njim, recitovali, crtali, za radnim stolom gradonačelnika pečatom “overavali” dokumente, počastili se grickalicama i sokom i imali priliku da čuju nešto o radnim aktivnostima i poslovima koje gradonačelnik  svakodnevno obavlja. 

- Ovo je sada već neki ustaljeni događaj, da u okviru “Dečje nedelje” razgovaram u kabinetu s našim najmlađim sugrađanima, decom iz Predškolske ustanove i danas su nam gosti stigli iz vrtića “Poletarac”. Čuli smo njihove želje, ali i želje njihovih vaspitača, jer ono što nam je sada bitno i aktuelno, jeste da smo, zajedno s rukovodstvom ustanove, formirali radnu grupu, odnosno ekspertski tim, koji će izvršiti analizu stanja objekata u okviru Predškolske ustanove, imajući u vidu da ove godine imamo upisan rekordan broj dece u našim vrtićima i da moramo da radimo na poboljšanju uslova za boravak u njima - rekao je gradonačelnik Simo Salapura. 

Dodao je i da je rekordan broj upisane dece rezultat pozitivnih demografskih kretanja, ali i veće uposlenosti roditelja, te da se prvi put u Zrenjaninu u narednoj školskoj godini može očekivati i određena lista čekanja za upis.

- Sve ovo, naravno, raduje, ali s druge strane, sa strane odgovorne lokalne vlasti, trudićemo se da takva lista bude što kraća i što manja, da poboljšamo i kapacitet, ali i kvalitet boravka naše dece u Predškolskoj ustanovi - naglasio je gradonačelnik Salapura. 

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Zrenjanin koja je dodelila sredstva

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike