Ponov se oglasio ministarstvo: U Pirotu nema prekoračenja granične vrednosti amonijaka

28.12.2022

08:58

0

Autor: J. S. J.

Agencije za zaštitu životne sredine nastaviće da prati kvalitet vazduha u Pirotu i pravovremeno obaveštavati javnost o dobijenim rezultatima

Ponov se oglasio ministarstvo: U Pirotu nema prekoračenja granične vrednosti amonijaka
Cisterna u Pirotu - Copyright Tanjug/Aleksandar Ćirić

Nema prekoračenja granične vrednosti amonijaka u vazduhu u Pirotu

Prema poslednjim merenjima Agencije za zaštitu životne sredine, u Pirotu nema prekoračenja granične vrednosti amonijaka u vazduhu. Koncentracija amonijaka je 28. decembra u 07:00 sati iznosila 7 µg/m3, dok je jučerašnja dnevna vrednost bila 9 µg/m3. Maksimalna dozvoljena koncentracija amonijaka za tri sata je 200 µg/m3, a dnevna granična vrednost je 100 µg/m3.

Nije bilo prekoračenja satnih (350 µg/m3) ni dnevnih (125 µg/m3) graničnih vrednosti sumpor-dioksida.

Koncentracije suspendovanih čestica RM10 prekoračile su 27.12.2022. godine dnevnu graničnu vrednost (50 µg/m3) i iznosile su 64 µg/m3. Međutim, prema poslednjim merenjima danas u 07:00 sati koncentracije RM10 nisu prekoračile graničnu vrednost i bile su 17 µg/m3. Prema poslednjim merenjima u 07:00 sati koncentracije RM2.5 bile su ispod granične vrednosti i iznosile su 16 µg/m3. Koncentracije ugljen-monoksida CO, nisu prekoračile dnevnu graničnu vrednost (5 mg/m3).

Agencije za zaštitu životne sredine nastaviće da prati kvalitet vazduha u Pirotu i pravovremeno obaveštavati javnost o dobijenim rezultatima.

Inače, škole i vrtići u Pirotu od danas počinju normalno da rade.

To je odlučio je Gradski štab za vanredne situacije kojim komanduje gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, a na osnovu najnovijih izveštaja Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" i Agencije za zaštitu životne sredine.

Odluka se ne odnosi jedino na tri seoske škole koje se nalaze u blizini mesta akcidenta, a to su škole u Staničenju, Sopotu i Crvenčevu.

-U izveštaju je konstantovano da nema rizika za javno zdravlje i da stanovništvo Pirota može da nastavi sa uobičajenim dnevnim aktivnostima, što uključuje radne i školske obaveze - navodi se u saopštenju štaba.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike