Sramno: Na današnji dan rođen Duško Radović, a u Nišu i dalje njegov spomenik "obezglavljen"

29.11.2022

12:16

0

Autor: M.M.

U rodnom gradu postavljen je spomenik velikom pesniku koji je već neko vreme polomljen

Sramno: Na današnji dan rođen Duško Radović, a u  Nišu i dalje njegov spomenik "obezglavljen"
Copyright Tanjug/Radule Perišić

Na današnji dan pre sto godina u Nišu je rođen Duško Radović, veliki srpski pisac, aforističar, novinar, pesnik i urednik.

U njegovom rodnom gradu postavljen mu je spomenik koji je u međuvremenu polomljen, prenose Niške Vesti.

Pomenuti medij više puta je pisao o ovom problemu i apelovao na to da dođe do rekonstrukcije, međutim pomaka i dalje nema.

Tako je „obezglavljen“ spomenik osvanuo i na stogodišnjicu rođenja velikog pesnika.

U Policijskoj upravi u Nišu su tada rekli da su imali prijavu građana da nedostaje deo biste, ali je ustanovljeno da je samo pala iza postolja, da nije ukradena, niti je neko oborio.

Bistu je preuzeo Zavod za zaštitu spomenika Niš, ali je nadležnost grada da je vrati na postolje.

Bogata biografija velikog pesnika

Sa svojih šest godina, sa porodicom se seli u Suboticu, gde završava osnovnu školu, a potom i šest razreda gimnazije. Na dalje školovanje odlazi u Beograd, upisujući studije filozofije.

Po završetku Drugog svetskog rata, Radović je počeo da piše skečeve, aforizme, najave, odjave, pesme, priče, scenarija za igrane ali i dokumentarne filmove.

U njegovoj bogatoj biografiji upisano je i da je bio glavni urednik "Pionirskih novina", urednik Programa za decu Radio Beograda, kao i Programa za decu Televizije Beograd, urednik lista "Poletarac", novinar "Borbe", a potom i skoro deceniju, od 1975. do 1983. godine urednik Studija B.

Dobitnik je naših najvećih nagrada: Neven, Mlado pokolenje, Nagrade zmajevih dečjih igara, Nagrade Sterijinog pozorja, Sedmojulske nagrade, kao i diplome Međunarodne organizacije za dečju književnost Hans Kristijan Andersen.

Neposredno pred smrt je rekao: „Ko izbegava da umre, taj je protiv progresa i lepše budućnosti“!

Preminuo je 16. avgusta 1984. godine u Beogradu, tadašnjoj SFRJ, samo godinu dana nakon odlaska u penziju.

Iako je rodom iz Niša, postao je kultna ličnost Beograda i Studija B. Svojom čuvenom rečenicom "Beograde, dobro jutro" u istoimenoj emisiji, budio je pospane sugrađane i terao ih svojim aforizmima da se zamisle nad nekim svojim osobinama, manama i postupcima, a sve u jednom duhovitom tonu. Punih sedam godina zasmejavao je svoju vernu publiku, od 1975. do 1982. godine.

Deca su ga volela, i kao dečiji pesnik nastavio je da živi kroz čitanke i zbirke. 

"Mrak", "Plavi zec", "Strašan lav", "Šta je na kraju", "Pesma o mleku", "Tatin muzičar", "Sve što raste htelo bi da raste".Pisao je i scenario i tekst za dečiju televizisku seriju "Na slovo na slovo".

Beograd mu se odužio, atletskom trkom pod nazivom "Sećanje na Duška Radovića" koja se dugi niz godina održava u prestonici, a ove godine objavljena je i monografija "100 godina Duška Radovića".

Bonus video:

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Niške Vesti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike