Omladina se takmiči u izazovima, a svaki korak je koban: Nakon stravične tragedije naloženo rušenje mosta preko Zapadne Morave u Ovčar Banji

22.11.2022

13:21

0

Ova nesreća je potresla je ceo region i otvorila pitanje sigurnosti ovakvih mostova

Omladina se takmiči u izazovima, a svaki korak je koban: Nakon stravične tragedije naloženo rušenje mosta preko Zapadne Morave u Ovčar Banji
Ilustracija - Copyright RINA

Prošlo je više od mesec dana kad je na visećem mostu u Ovčar Banji došlo do tragedije, a nakon toga pod lupu su stavljeni svi viseći mostovi na ovom području. Nakon izveštaja sa terena most koji je već deset godina van upotrobe, a spajao je je sela Dljin i Tučkovo sada će biti srušen.

Građevinska inspekcija izdala je ovaj nalog, sa obrazloženjem da je za ovakve mostove najbolje rešenje njihovo rušenje jer bi bilo koji pokušaj prelaza, eventualno od strane nekog avanturiste željnog dokazivanja mogao biti koban.

RINA
 

- Most je van upotrebe nekih deset godina. Na samom mostu se može videti da je dotrajao i da nema pristupnih stepenica, da je gazište koje je služilo za prelazak preko mosta već propalo. Smatram da ovaj most treba porušiti jer nema ni bezbednu izlaznu stranu, izjavio je građevinski isnpektor Zoran Krljančević.

On dodaje da bez obzira na vidno loše stanje i opasnost koja preti, ima onih koji se osmele na prelaz preko ovog ali i drugih oštećenih visećih mostova, oglušujući se o istaknute zabrane i upozoravajuće table.

- Ljudi koji prelaze preko mostova, da li to bila omladina koja se takmiči želeći neki izazov i kao nekakvo dokazivanje, moraju znati da može doći do povreda, kobnih i tragičnih završetaka, istakao je on.

RINA
 

Ipak, građani ove dragačevske opštine podeljenog su mišljenja da li ovaj most koji je u fazi raspadanja, treba obnoviti ili trajno sruštiti.

- Lako je nešto srušiti, treba sačuvati i obnavljati, svi znamo kada su mostovi u pitanju da oni spajaju ne samo dve tačke već i ljude. Sa druge strane možda je bolje sprečiti na vreme a ne lečiti rane, da ne bi došlo do neke tragedije kao u Ovčar Banji - poručuju Dragačevci.

Pored mosta u Lučanima, još sedam mostova predviđeno je za rušenje u mestima Veliko Gradište, Leskovac, Kuršumliji i četiri u Zaječaru.

Podsetimo, Nenad Stojković, profesionalni ronilac iz Ovčar Banje koji je učestvovao u spasavanju unesrećenih i izvlačenju jedne stradale žene, objašnjava da je nesreća mogla imati daleko teže posledice i odneti više od dve žrtve.

U pitanju je blizu 50 putnika iz Republike Srpske koji su krenuli u posetu svetinjama koje se nalaze u ovom delu Srbije. Autobus sa putnicima se kretao iz pravca Požege ka Čačku.

Prema njegovim rečima, to bi se desilo da su u isto vreme pukle obe sajle stare konstrukcije nad Zapadnom Moravom.

U trenuku kada je poveća grupa turista iz Republike Srpske, koja je u Ovčarsko-kablarskoj klisuri obilazila manastire, priča Stojković pozivajući se na video snimak koji je zabeležio trenutak pada mosta, prelazila sa desne na levu stranu reke, prvo je pukla leva sajla, a koji delić sekunde kasnije i desna.

U pomoć su im prvi priskočili monasi iz obližnjeg manastira Preobraženje koji su tovarili pesak ispred restorana "Dom", a tri hodočasnice zadobile su teške telesne povrede.

Ljubica Mijatović i Milena Erić tragično su nastradale tom prilikom.

Ova nesreća je potresla je ceo region i otvorila pitanje sigurnosti ovakvih mostova, te je iz tog razloga došlo do odluke građevinske inspekcije da zabrani upotrebu ovog, ali i drugih visećih mostova u ovom kraju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike