Preleteo Tihi okean, stigao iz SAD u Australiju, ali ga čeka uspavljivanje

14.01.2021

16:44 >> 17:38

0

Autor: A. Bulatović

Golub Džo predstavlja direktan rizik od biološke sigurnosti za australijsku populaciju ptica i živinu.

Preleteo Tihi okean, stigao iz SAD u Australiju, ali ga čeka uspavljivanje
Copyright Kevin Celli-Bird via AP

Golub koji je putovao preko Tihog okeana trebalo bi da bude uspavan nakon kršenja australijskih strogih karantinskih pravila.

Ptica je navodno nestala tokom trke u američkoj saveznoj državi Oregon krajem oktobra, pre nego što se pojavila u Melburnu skoro dva meseca kasnije.

Zvaničnici kažu da golub, koji je dobio ime Džo, predstavlja “direktan rizik od biološke sigurnosti” za australijsku populaciju ptica i živinu.

Stanovnik Melburna goluba je pronašao u svojoj bašti 26. decembra.

Golub još nije uhvaćen, ali Ministarstvo poljoprivrede, voda i zaštite životne sredine kaže da će ga uspavati zbog opasnosti od zaraze lokalnih ptica.

– Bez obzira na poreklo, bilo kojoj pripitomljenoj ptici koja nije ispunila uvozni zdravstveni status i zahteve za testiranje nije dozvoljeno da ostane u Australiji. Jedini mogući ishod za upravljanje rizikom biološke sigurnosti je humano uništavanje ptice – rekao je portparol pomenutog odeljenja.

Nije jasno kako je ptica uspela da pređe 13.000 kilometara od zapadne obale SAD do južne Australije, ali zvaničnici veruju da je verovatno napravila pauzu na teretnom brodu.

Pročitajte još:

Iako je moguće legalno dovesti golubove u Australiju, postupak je težak i može koštati desetine hiljada dolara, a nijedan nije legalno uvezen iz SAD više od decenije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike