24SEDAM PANČEVO Ako ste alergični na ambroziju, nemojte se opuštati! Uprkos hladnijem vremenu, pojavila se niska koncentracija polena

13.10.2022

09:39

0

U narednoj nedelji koncentracije polena za sve detektovane vrste biće u opadanju, izuzev četinara koji će ostati bez promene

24SEDAM PANČEVO Ako ste alergični na ambroziju, nemojte se opuštati! Uprkos hladnijem vremenu, pojavila se niska koncentracija polena
Ilustracija - Copyright Profimedia

U 40. kalendarskoj nedelji u vazduhu grada Pančeva bili su zastupljeni poleni: ambrozije, pelina, štira, četinara, trave i koprive.

Kako navodi Zavod za javno zdravlje Pančevo, detektovane su niske koncentracije polena ambrozije. Maksimalna dnevna koncentracija izmerena 03.10.2022. godine za polen četinara, 14 polenovih zrna/m3 vazduha.

U narednoj nedelji koncentracije polena za sve detektovane vrste biće u opadanju, izuzev četinara koji će ostati bez promene.

Simptomi alergije su uglavnom, kada je reč o očima, suzenje, konjuktivitis, ekcem, kao i zapušen nos, grebanje u grlu do gušenja, a ono što je alarmantno jeste to da pacijenti retko prepoznaju simptome alergije na ambroziju - rekla je Vardić i dodala da pacijenti često zanemaruju te simptome i ne odlaze kod alergologa, što može da dovede do alergijske astme.

Svi pomenuti simptomi koji traju duže od nedelju dana su verovatno posledica alergije na ambroziju, zbog čega je potrebno da se jave svom lekaru koji će analizama i testovima proceniti da li je u pitanju ta vrsta alergija.

Promo/ Grad Pančevo
 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 013info

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike