Igla korišćena u medicinske svrhe i podno grejanje: Ovo fantastično otkriće arheologa iz Čačka nalazi se u Narodnom muzeju (FOTO)

12.10.2022

21:53

0

Dodatno iznenađenje za arheologe bilo je to što su oko pronađene građevine bili i bedemi

Igla korišćena u medicinske svrhe i podno grejanje: Ovo fantastično otkriće arheologa iz Čačka nalazi se u Narodnom muzeju (FOTO)
1665571081310048707_1336498616754724_6709241033462228011_n - Copyright RINA

Arhitektura starih Rimljana u samom centru Čačka ostavlja bez daha, a nakon termi koje su pronađene pre više od pola veka arheolozi Narodnog muzeja došli su do novih, fantastičnih otkrića.

U dvorištu ove ustanove pronađeni su ostaci građevine koja se prostirala na skoro 500 kvadrata, ali i predmeti iz svakodnevnog života iz doba 4. i 5. veka.

RINA
 

- Nalazi koji smo pronašli pokazuju da je u to vreme na objektima bilo stakla na prozorima i grejanja, pronađena je i srebrna igla koja je služila u medicinske svrhe. Objekti su imali podno grejanje, a da li je bilo u privatnoj ili javnoj funkciji, to ćemo naknadno istražiti - izjavila je za RINU dr Katarina Dmitrović, arheolog Narodnog muzeja u Čačku.

RINA
 

Dodatno iznenađenje za arheologe bilo je to što su oko pronađene građevine bili i bedemi koji su poprilično dobro očuvani i debeli oko dva metra.

RINA
 

- Ovi pronalasci daju nam osnov da dugorično planiramo tematska istraživanja čitavog dvorišta koje bi postalo arheološki lokalitet. Neposredni organizator i rukovodilac radova na istraživanju je Narodni muzej u Čačku, a sredstva predviđena za arheološke radove izdvojena su iz budžeta Grada Čačka i iznose šest miliona dinara - rekla je Delfina Rajić, direktorka Narodnog muzeja u Čačku.

Prva faza ovih arheoloških iskopovanja trajala je do jula, i tada je čak u dvorištu muzeja pronađeno i zaostalo oružje iz novije istorije. Istraživanja na ovom lokalitetu biće nastavljena i u narednom periodu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike