Poboljšanje demografskih trendova je najvažniji cilj Leskovca: Smanjena nezaposlenost i donet širok spektar pronatalitetnih mera

12.10.2022

10:20

0

-Zajedno sa državnim institucijama mi ulažemo napor i tražimo načine i mehanizme da se ovoj temi posveti mnogo veća pažnja, rekla je Dajana Paunović

Poboljšanje demografskih trendova je najvažniji cilj Leskovca: Smanjena nezaposlenost i donet širok spektar pronatalitetnih mera
dajana paunović (5) - Copyright Fondacija "Dajana Paunović"

Rešavanje demografskih problema predstavlja jedan od najvažnijih strateških cilejva Grada Leskovca i njemu se pristupa kroz sve sektorske politike koje sprovodi lokalna samouprava, istaknuto je na tribini koja je na temu sprovođenja i unapređenja populacione politike na jugu Srbije održana u organizaciji Grada Leskovca i Fondacije „Dajana Paunović“.

Predstavljajući sveobuhvatni set mera koje Grad Leskovac primenjuje u sektorima lokalnog ekonomskog razvoja, obrazovanja, kulture i oblasti ekologije, predstavnici lokalne samouprave su ukazali da se jedino sveobuhvatnim razvojem lokalne sredine mogu stvoriti uslovi za podizanje ukupnog nivoa kvaliteta života što je jedini način za ostanak stanovništva na ovom području.

-Procesom reindustrijalizacije i smanjenjem nivoa nezaposlenosti Leskovac je obezbedio uslove za stabilan lokalni razvoj što nam je omogućilo i donošenje širokog spektra pronatalitenih mera. Tu spadaju izdvajanja iz gradskog budžeta za novorođene bebe, popusti u okviru programa ’3 Plus’, značajna izdvajanja za vantelesnu oplodnju i socijalnu zaštitu ugroženih porodica. Cilj nam je da stvaranjem podstcijanog okruženja u svim oblastima lokalnog razvoja ne samo podstaknemo rađanje većeg broja dece, već i da zaustavimo odlazak ljudi sa čitavog juga Srbije - ukazao je Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca.

 

On je dodao da grad značajna sredstva izdvaja i u oblasti obrazovanja i izgradnje školskih i predškolskih objekata, poboljšanje energetske efikasnosti, izgradnju sportske i kulturne infrastrukture kao i potpunu integraciju ruralnih sredina u sve sfere ekonomskog i društvenog života ovog kraja. Takođe, radi zadržavanja mladih bračnih parova i visokoobrazovanih kadrova, Leskovac je inicirao i realizovao brojne partnerske projekte sa ministarstvima Vlade Srbije čime je obezbeđen priliv dodatnih sredstava za izgradnju ključne infrastrukture u ovom gradu.

Govoreći o aktivnostima Fondacije „Dajana Paunović“ u oblasti podizanja svesti i drušvene mobilizacije u oblasti populacione politike, osnivačica fondacije Dajana Paunović je ukazala na potrebu da država odvoji značajnija sredstva za finansiranje projekata lokalnih samouprava i nevladinog sektora u ovoj oblasti.

-Zajedno sa državnim institucijama mi ulažemo napor i tražimo načine i mehanizme da se ovoj temi posveti mnogo veća pažnja i da, shodno tome, država ubuduće izdvaja značajno veća sredstva za projekte lokalnog razvoja. Takođe, nije dobro što je između Ministarstva za demografiju i lokalnih samouprava prekinuta veza u smislu da je blokirano finansiranje projekata lokalnih samouprava koje su ključna karika u daljem razvoju populacione i pronatalitetne politike - ukazala je Paunovićeva.

Ona je pohvalila praksu lokalnih vlasti u Leskovcu koje rešavanju demografskih problema pristupaju na sveobuhvatan način i koje populacionu i politiku rodne ravnopravnosti implementiraju kroz sve sektorske politike što i jeste praksa u svim razvijenim evropskim zemljama i model koji je poželjno u sve većoj meri primenjivati i u samoj Srbiji.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike