Opštine lideri u oblasti populacione politike: Ulaganjima u razvoj dece moguće je oživeti jug Srbije (FOTO)

12.09.2022

17:20

0

Autor: 24sedam

"Da bi mere u oblasti demografije dale pune rezultate, neophodno je da se prepozna specifičnost svake sredine, a uloga lokalnih samouprava u tome je nezamenljiva"

Opštine lideri u oblasti populacione politike: Ulaganjima u razvoj dece moguće je oživeti jug Srbije (FOTO)
IMG-20220908-WA0030 - Copyright Fondacija Dajana Paunović

- Višedecenijske katastrofalne demografske trendove na jugu Srbije moguće je preokrenuti jedino sistematskim ulaganjima u poboljšanje uslova za razvoj dece i aktivnim merama podrške porodici što je Vranje usvojilo kao svoj najvažniji prioritet, poručio je gradonačelnik ovog grada Slobodan Milenković na sastanku sa delegacijom Fondacije “Dajana Paunović”, na kome su razmatrane mogućnosti za šire uključivanje lokalnih samouprava u Srbiji u primenu i unapređenje mera u oblasti populacione politike.

Milenković je istakao da je, prema svim pokazateljima, grad Vranje jedan od pozitivnih primera u ovoj oblasti što je model koji bi mogle da primene i druge lokalne samouprave širom Srbije, koje se suočavaju sa sličnim problemima.

Fondacija Dajana Paunović
 

 

- Čak 15 odsto ukupnog gradskog budžeta ide na održavanje i unapređenje sistema predškolskih ustanova u Vranju. Grad odvaja značajna sredstva za materijalnu podršku za novorođenu decu, posebno treće dete. Uveli smo i posebne nagrade za decu rođenu u novogodišnjoj noći, ali i porodice sa duplim blizancima i trojkama kojima pomažemo sa po 12.000 dinara mesečno do navršene 18. godine života dece, istakao je on i dodao da su najozbiljnije one mere koje se odnose na izgradnju uslova za zdravo odrastanje dece i njihov ostanak u rodnom gradu.

Kao primer ulaganja u stvaranje održivih uslova za podizanje i obrazovanje dece, Milenković je istakao izgradnju vrtića za 250 mališana, obnovu i proširenje kapaciteta postojećih objekata, ali i izgradnju i unapređenje kulturno-obrazovnih i zabavnih sadržaja u gradu poput projekta “Borin grad” i Obrazovno-naučnog centra “Rista Stajić” u čemu lokalna samouprava ima veliku podršku republičkih institucija.

 
Fondacija Dajana Paunović
 

 


Govoreći o cilju organizovanja serije tribina i radnih sastanaka na temu unapređenja mera populacione politike, Dajana Paunović, osnivačica fondacije koja nosi njeno ime, istakla je da je namera ove organizacije da se mere populacione politike države približe građanima, kao i da se pronađu mehanizmi koji bi pospešili saradnju centralnih vlasti sa lokalnim samoupravama.

Fondacija Dajana Paunović
 

 


- Da bi mere u oblasti demografije dale pune rezultate, neophodno je da se prepozna specifičnost svake sredine, a uloga lokalnih samouprava u tome je nezamenljiva. Nažalost, u javnosti se malo i nedovoljno govori o tome šta je to dobro urađeno. Mediji više osvetljavaju probleme nego lepe stvari, a kao ljudi iz civilnog sektora primetili smo na terenu da su mnoge lokalne samouprave, a tu bih kao posebno svetli primer izdvojila grad Vranje, mnogo toga dobrog uradile, poručila je Paunovićeva.


Ona je ukazala na neophodnost da država ubuduće izdvaja značajnija sredstva od onih koja su izdvajana do sada, kako bi se finansirali projekti lokalnih samouprava i civilnog sektora u ovoj oblasti. Paunovićeva je istakla da je dobro što je populaciona politika prepoznata od državnih institucija, ali i civilnog sektora, kao visoko pozicionirana na agendi prioriteta, zbog čega se otvara veliki prostor za saradnju kako bi se u ovim oblastima postigao pun efekat.

Fondacija Dajana Paunović
 

 

U okviru akcije borbe protiv nasilja nad ženama, u partnerstvu sa kompanijom “Watchout Security” iz Kragujevca, Fondacija je donirala panik tastere za Sigurnu žensku kuću u Vranju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike