24SEDAM ŠABAC Ministarka Kisić posetila Šabac povodom Svetskog dana cerebralne paralize: U Medicinskoj školi ugrađen lift

06.10.2022

13:23

0

Kisić je istakla da se saradnjom Ministarstva, lokalnih samouprava i udruženja postižu najbolji rezultati, kao i da je grad Šabac pravi primer toga

24SEDAM ŠABAC Ministarka Kisić posetila Šabac povodom Svetskog dana cerebralne paralize: U Medicinskoj školi ugrađen lift
Tan2022-10-6_15386198_0 - Copyright TANJUG/ MINISTARSTVO ZA RAD, ZAPOSLJAVANJE, BORACKA I SOCIJALNA PITANJA / DEJAN UROSEVIC

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić i pomoćnica ministarke u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević posetile su danas, povodom Svetskog dana cerebralne paralize, Medicinsku školu "Dr Andra Jovanović" u Šapcu, u kojoj je, kroz projekat "Bez barijera, do obrazovanja" ugrađen lift.

Realizaciju ovog projekta finansijski je podržalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a ugradnjom lifta osobama sa invaliditetom omogućeno je nesmetano pohađanje nastave i korišćenje usluga ove škole. Za tu namenu, resorno ministarstvo je izdvojilo više od tri miliona dinara.

TANJUG/ MINISTARSTVO ZA RAD, ZAPOSLJAVANJE, BORACKA I SOCIJALNA PITANJA / DEJAN UROSEVIC
 

 

Kisić je istakla da se saradnjom Ministarstva, lokalnih samouprava i udruženja postižu najbolji rezultati, kao i da je grad Šabac pravi primer toga.

Sve aktivnosti koje sprovodi Ministarstvo i Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom realizuju se pod sloganom "Srbija bez barijera", a njihov zajednički cilj je poboljšanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom, naglasila je ministarka.

TANJUG/ MINISTARSTVO ZA RAD, ZAPOSLJAVANJE, BORACKA I SOCIJALNA PITANJA / DEJAN UROSEVIC
 

 

Ministarka Kisić je rekla da joj je veoma drago što je omogućeno da osobe sa invaliditetom sada mogu same da dođu u medicinsku školu u Šapcu i koriste njene usluge. Kako je navela, to je samo jedan deo aktivnosti koje sprovodi Ministarstvo, istakavši da je cilj svih aktivnosti stvaranje pristupačne Srbije.

Kada su u pitanju osobe sa cerebralnom paralizom u 2022. godini, Ministarstvo je za rad Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Srbije i 41 lokalnog udruženja opredelilo 19 miliona dinara, dok je za rad Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Vojvodine „Suncokret“ i devet lokalnih udruženja izdvojilo približno pet miliona dinara.

TANJUG/ MINISTARSTVO ZA RAD, ZAPOSLJAVANJE, BORACKA I SOCIJALNA PITANJA / DEJAN UROSEVIC
 

 

Gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić istakao je da je ponosan na ovaj veliki projekat, kojim je osobama sa invaliditetom omogućen dolazak na uslugu u Medicinskoj školi i naveo da je ovo dokaz da se zajedničkim radom Ministarstva, grada, škole i udruženja postižu vrhunski rezultati.

Predsednik Udruženja paraplegičara Mačvanskog okruga Slaviša Savić zahvalio je Ministarstvu i Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom i Gradu Šapcu na podršci koju su pružili za realizaciju ovog projekta kojim se licima sa invaliditetom omogućava dostojanstven pristup uslugama Medicinske škole „Dr. Andra Jovanović“.

Kako je naveo, usluge škole besplatno mogu da koriste potencijalni učenici, kao i sve osobe sa invaliditetom, što doprinosi njihovom boljem zdravstvenom stanju, posebno imajući u vidu da, zbog dugogodišnje invalidnosti, nemaju pravo na rehabilitaciju.

TANJUG/ MINISTARSTVO ZA RAD, ZAPOSLJAVANJE, BORACKA I SOCIJALNA PITANJA / DEJAN UROSEVIC
 

 

Tokom posete, Kisić i Barošević razgovarale su sa predstavnicima udruženja osoba sa invaliditetom sa teritorije grada Šapca o načinima za dalje poboljšanje njihovog položaja, dok su sa učenicima medicinske škole razgovarale o značaju pristupačnosti za integraciju osoba sa invaliditetom.
Svetski dan cerebralne paralize obeležava se širom sveta 6. oktobra, a u Republici Srbiji obeležava se i Nedelja solidarnosti sa osobama sa cerebralnom i dečijom paralizom.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Šabac koja je dodelila sredstva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike