24SEDAM ŠABAC Gradonačelnik otvorio izložbu "Vladari u građi šabačkog arhiva"

13.09.2022

13:36

0

Dodao je da mu je drago što su nakon dužeg vremena ponovo u prilici da organizuju izložbu u galeriji Međuopštinskog istorijskog arhiva

24SEDAM ŠABAC Gradonačelnik otvorio izložbu "Vladari u građi šabačkog arhiva"
img_1604_resize-1024x716 - Copyright Opština Šabac

U galeriji Međuopštinskog istorijskog arhiva sinoć je upriličeno otvaranje izložbe "Vladari u građi šabačkog arhiva" autorke Gordane Filipović. 

Izložbu je otvorio gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić i tom prilikom rekao da izložba predstavlja originalnu arhivsku građu koja se nalazi u depoima Arhiva i da se odnosi na dinastije Obrenovića i Karađorđevića, prikazujući dokumenta od kneza Miloša Obrenovića do kralja Aleksandra I Karađorđevića.

- Na izložbi su prikazane različite vrste istorijski važnih dokumenata, povelje, diplome, ukazi, ustav, zakon, odlikovanja, pisma, pasoši, fotografije, proklamacije, koji nam otkrivaju detalje o našim vladarima i njihovim ličnostima, ali nam pružaju i sliku Srbije toga vremena. Prikazana arhivska građa otkriva činjenice o njihovom životu i porodičnim prilikama dve dinastije. Ona predstavlja istorijske izvore prvog reda za dalja naučna istraživanja - rekao je gradonačelnik Aleksandar Pajić.

Dodao je da mu je drago što su nakon dužeg vremena ponovo u prilici da organizuju izložbu u galeriji Međuopštinskog istorijskog arhiva, koji je poznat kao čuvar kulturne baštine, kao i da će Grad Šabac nastaviti da podržava ovu ustanovu koja čuva istorijski važne dokumente od zaborava za buduće generacije.

Autorka izložbe Gordana Filipović kaže da osvetljavanje važnosti nacionalnog i kulturnog nasleđa počinje dokumentom starim dvesta godina, poveljom ruskog grofa iz Sankt Peterburga Milošu Obrenoviću.

- Posetioci su imali priliku da se u kratkim crtama upoznaju sa različitim vrstama istorijskih dokumenata. Takođe su imali priliku da vide kako su se odevali vladari i to zahvaljujući članovima kulturno umetničkih društava koji su poneli replike odora kneževa, kneginja, kraljeva - kazala je Filipović.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Opštine Šabac koja je dodelila sredstva.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike