24SEDAM POŽAREVAC Slike Griše Masnikose vredi videti uživo

06.08.2021

10:56

0

Autor: 24sedam

Slikarstvo Griše Masnikose je sinteza figurativnog i apstraktnog

24SEDAM POŽAREVAC Slike Griše Masnikose vredi videti uživo
IMG_20210805_185845_copy_1024x768 - Copyright poportal.rs

U Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu otvorena je izložba slika Griše Masnikose, umetnika iz Beograda „Dodiri i zračenja“. Izložba če trajati do 18. avgusta i za to vreme svako može pogledati slike i diviti se umetnosti Masnikose.

 

„Griša Masnikosa iza sebe ima 8 samostalnih i 28 kolektivnih izložbi. Koncepcija izložbe „Dodiri i zračenja“ zasniva se na težnji autora da predstavi svoj slikarski razvoj i uošte svoje shvatanje slikarstva odabirom slika iz prve faze svog stvaralaštva neposredno posle završene akademije 1971. godine i faze vezane za proteklih 6 godina.“ – kazala je na otvaranju izložbe Marina Radosavljević, viši kustos i istoričar umetnosti Narodnog muzeja u Požarevacu.

Slikarstvo Griše Masnikose je sinteza figurativnog i apstraktnog. Figurativna slika je dočaravanje realnosti. Sastoji se od oivičenih fleka koje su obojene pigmentim sa željenim tonom. Nefigurativna slika se radi identičnim načinom.

„Zračenje svetlosti neba nad zemljom, zemaljskom prirodom, menja njen izgled. Sva ta zračenja nekako utiču i menjaju izgled kuća, drveća i td. Otuda naziv izložbe „Dodiri i zračenja“. U ovako lepoj Galeriji zaista se oseća taj dodir sa zračenjem.“ – izjavio je za medije Masnikosa na otvaranju izložbe.

Odobreni projekat sufinansiran je iz budžeta Grada Požarevca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike