Svaki treći stradali u saobraćaju ima preko 65 godina: Piroćanci za penzionere organizovali predavanje kako da se sačuvaju

16.07.2022

10:18

0

Od ukupno 22 osobe, koje su proteklih pet godina stradale u saobraćajnim nesrećama u gradu, čak osam penzioneri

Svaki treći stradali u saobraćaju ima preko 65 godina: Piroćanci za penzionere organizovali predavanje kako da se sačuvaju
penzionerke - Copyright Profimedia

Savet za bezbednost u saobraćaju Pirota, u saradnji sa ovdašnjim Udruženjem penzionera koje ima više od 3.000 članova, Saobraćajnom policijom i lokalnim vlastima, organizovao je predavanje o ponašanju u saobraćaju za osobe starije od 65 godina.

Njima su dati saveti i preporuke o ponašanju u saobraćaju, što je deo nacionalne kampanje "Ne pretrčavaj život, pređi na pešački".

Slobodan Rančić, savetnik za bezbednost u ovom stručnom telu, kaže da su stariji Piroćanci, naročito pešaci, najugroženija kategorija o čemu govore i konkretni podaci.

- Od ukupno 22 osobe, koje su proteklih pet godina stradale u saobrćajnim nesrećama u gradu, čak osam su u starosnoj grupi od preko 65 godina, odnosno penzioneri. Ovi podaci nesumnjivo govore da su oni najugroženiji. Cilj predavanja je da se ukaže na greške koje čine kao pešaci, kako bi se ove brojke smanjile, odnosno kako bi se delovalo preventivno - kaže Rančić.

On je naglasio i drugi učesnici u saobraćaju treba da razumeju da mnoge osobe starije životne dobi imaju problema sa kretanjem, sluhom, vidom, mogućnostima procene konkretne opasnosti i slično.

Stariji pešaci čine greške kao što je prelazak ulice van pešačkog prelaza, nagla skretanja biciklom i menjanja pravca, prelaz na crveno svetlo, a van grada i noću nesrećama uglavnom kumuju neosvetljeni bicikli.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike