Na ovaj dan ispisana je istorija na Zlatiboru! Postavljen je kamen temeljac za izgradnju gondole - oborila je sve rekorde posećenosti

19.08.2022

11:57

0

Za kratko vreme, "Gold gondola" postala je atrakcija zbog koje na Zlatibor dolaze turisti iz čitavog sveta

Na ovaj dan ispisana je istorija na Zlatiboru! Postavljen je kamen temeljac za izgradnju gondole - oborila je sve rekorde posećenosti
Gold gondola - Copyright RINA

Pre tačno sedam godina, na praznik Preobraženje na Zlatiboru je postavljen kamen temeljac za Gold gondolu, koja se pokazala kao jedna od najvećih turističkih atrakcija ikada izgrađenih u Srbiji.

Otvorena pre godinu i sedam meseci ona je oborila sve rekorde posećenosti i samu sebe isplatila, a investicija je vredna 13.5 miliona evra. 

Turisti koji su se provozali od centra planine do vrha Tornika stizali su iz svih krajeva sveta.

24sedam/M.A.S.
 

- Gondola je otvorena 14. januara 2021. godine. Do sada je prevezeno oko 390.000 putnika, od toga samo u prvih sedam meseci 2022. više od 135.000. Pred ovogodišnju letnju sezonu stiglo je novih 18 kabina, pa gondola sada ima kapacitet od 800 putnika u satu u 72 zasebne kabine - kaže Bojana Božanić, direktorka JP "Gold Gondola" Zlatibor.

Za kratko vreme, "Gold gondola" postala je atrakcija zbog koje na Zlatibor dolaze turisti iz čitavog sveta.

Printscreen/YouTube/ zlita
 

- Uprkos manjem broju turista na početku 2022, ipak su ostvareni dobri rezultati. Ovaj mali jubilej obeležavamo u iščekivanju milionitog putnika krajem sledeće godine - dodaje Božanićeva.

Vazdušna trasa gondole od centra Zlatibora, preko Ribničkog jezera do ski centra Tornik duga je devet kilometara, što je čini najdužom na svetu. Posle 25 minuta vožnje iznad živopisnih pejzaža Zlatibora, stiže se do Tornika s koga se pruža veličanstven pogled na Durmitor, Jahorinu, Taru, Ribničko jezero, vrhove Čigota i Murtenica, sela Jablanica, Dobroselica, Stublo, Semegnjevo, naselje Zlatibor.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike