24SEDAM KRALJEVO Održan prvi Memorijalni turnir „Srce heroja – Miloš Ćirković“

23.07.2022

09:38

0

Autor: 24sedam

Predsednik Udruženja Siniša Ivanović istakao je da je naziv Pokret srce heroja izabran u čast svih poginuli boraca u odbrani otadžbine

24SEDAM KRALJEVO Održan prvi Memorijalni turnir „Srce heroja – Miloš Ćirković“
DSC_1860-600x400 - Copyright Grad Kraljevo

Povodom sećanja na poginule borce koji su učestvovali u odbrani otadžbine i naroda na prostorima bivše Savezne Federativne Republike Jugoslavije u ratovima od 1991. godine, Udruženje građana Pokret Srce Heroja organizovalo je, na terenu pod obalom, prvi Memorijalni turnir u malom fudbalu pod nazivom „Srce heroja – Miloš Ćirković“.

Predsednik Udruženja Siniša Ivanović istakao je da je naziv Pokret srce heroja izabran u čast svih poginuli boraca u odbrani otadžbine, ali i da podseća i na tragične sudbine kidnapovanih i nestalih lica koja nikad neće biti zaboravljena.

„Turnir nosi ime poslednjeg srpskog viteza – Miloša Ćirkovića koji za vreme NATO agresije nije želeo da napusti svoje ognjište i povuče se zajedno sa srpskom vojskom i policijom, već je ostao da, do poslednjeg dana, brani svoju rodnu grudu i od tada mu se gubi svaki trag. O njegovom junaštvu ćemo pronositi priču sa kolena na kolena kako bismo ga sačuvali od zaborava“, izjavio je Ivanović.

U znak sećanja na brata Miloša, u ime porodice Ćirković i svih članova Udruženja, Ilija Ćirković uručio je skroman poklon, kao izraz zahvalnosti na podršci i svesrdnoj pomoći, gradonačelniku grada Kraljeva dr Predragu Terziću.

Prvi čovek Grada pozdravio je brojne ljude dobre volje, kako iz našeg grada, tako i iz okolnih gradova i opština, koji su došli da na ovaj način odaju poštu svim palim herojima.

„Danas čuvamo sećanje na sve borce iz ratova u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, i u južnoj srpskoj pokrajini – Kosovu i Metohiji. Sećamo se svih onih koji su svoje živote ili delove tela dali za našu slobodu, koji su se borili kako bismo mi danas mogli da živimo u normalnoj državi. Svi zajedno imamo obavezu da čuvamo sećanje i na Ćirkovića, koji je simbol svih boraca, i na sve ljude koji su želeli da sačuvaju svoja rodna mesta, slobodu i srpstvo“, poručio je Terzić.

Gradonačelnik je podsetio da je Grad doneo značajne odluke koje se tiču statusa ratnih vojnih invalida i porodica palih boraca. Kroz saradnju sa boračkim udruženjima obezbeđene su subvencije za cene komunalnih usluga, a kako ističe, od naredne godine u planu je da i borci prve kategorije dobiju tu mogućnost. Takođe, u naselju Voćareve livade Država je omogućila da, pored pripadnika Vojske, Policije, Žandarmerije, Vojno-bezbednosne agencije, Sudske straže, Okružnog zatvora, i ratni vojni invalidi i porodice palih boraca mogu da kupe stanove po cenama nižim od tržišnih.

„Važno je da država i lokalne samouprave brinu o deci palih boraca i ratnim vojnim invalidima, a uveren sam da ćemo na ovaj način uspeti da im pomognemo. Zahvalan sam svima vama koji čuvate sećanje na pale borce i koji doprinosite da oni koji su ostali posle njih imaju bolje uslove za život“, istakao je Terzić.

Udruženje građana Pokret Srce Heroja broji 3.600 članova – učesnike ratova i njihove porodice sa područja bivše SFRJ, a od formiranja udruženja, čije je sedište u Kraljevu, cilj im je da neguju kulturu sećanja na pale borce i da omoguće svim članovima ostvarivanje zakonskih prava na teritoriji Republike Srbije.

Prvi  Memorijalni turnir „Srce heroja – Miloš Ćirković“ organizovan je uz podršku grada Kraljeva, JP Srbijašume i kraljevačkih privrednika. Učešćem na turniru, koji je humanitarnog karaktera, podršku su pružile fudbalske ekipe – Grad Kraljevo, JP Srbijašume – Šumsko  gazdinstvo „Stolovi“ Kraljevo i Šumsko gazdinstvo „Golija“ Ivanjica, Elektromontaža d.o.o. Kraljevo, kraljevački Odred Žandarmerije, Internacionalna policijska asocijacija Regija Kraljevo, Udruženje učesnika rata 1991 – 1999, Auto centar Antušević i Udruženje građana Pokret Srce Heroja.

Na Memorijalnom turniru izloženi su i panoi sa fotografijama poginulih učesnika ratova, kao i fotografije kindapovanih i nestalih lica.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Grada Kraljeva koji je dodelio sredstva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike