Gornji Milanovac se ponosi Pranjanima – selom sa najvećim brojem dece u Srbiji

13.07.2022

10:32

0

Fondacija “Dajana Paunović” organizovala je seriju društvenih dijaloga na temu populacione i politike rodne ravnopravnosti u Srbiji

Gornji Milanovac se ponosi Pranjanima – selom sa najvećim brojem dece u Srbiji
signal-2022-06-25-17-39-58-383 - Copyright Fondacija "Dajana Paunović"

Delegacija Fondacije "Dajana Paunović“, održala je radni sastanak sa predstavnicima Opštine Gornji Milanovac na kome su predstavljeni rezultati ove opštine u sferi populacione politike i rodne ravnopravnosti.

Na sastanku sa predstavnicima Fondacije, predsednik opštine Dejan Kovačević je istakao da se Gornji Milanovac ponosi selom Pranjani u kome ima preko 70 porodica sa troje i više dece što je rekord u čitavoj Srbiji. To selo ujedno je i dokaz da mere populacione politike najbolje rezultate daju u seoskim sredinama zbog čega treba mnogo više raditi na poboljšanju infrastrukture i sveukupnih uslova za život u selima kako bi u njima mladi bračni parovi mogli da podižu svoje potomstvo.

Dajana Paunović, osnivačica Fondacije koja nosi njeno ime, ukazala je u razgovoru sa predstavnicima Opštine Gornji Milanovac da je za unapređenje demografske slike i položaja žena u Srbiji od suštinskog značaja to što državne institucije i organizacije civilnog sektora, više nego ikada ranije, zajednički rade na ostvarivanju ovih važnih ciljeva.

- Samo zajedničkim snagama države, nevladinog sektora i čitavog društva možemo da ostvarimo ciljeve koje smo zacrtali i koji će nam omogućiti da živimo u društvu kakvo naši građani zaslužuju. Važno je da naglasimo da je mnogo toga do sada dobrog urađeno, iako se u javnosti mnogo više govori o problemima nego o postignutim rezultatima. Važno je da razgovaramo o problemima, ali moramo i da odamo priznanje za sve ono što je do sada urađeno u čemu Gornji Milanovac predstavlja primer dobre prakse vredan svake pohvale - istakla je Paunovićeva.

Fondacija "Dajana Paunović"
 

Govoreći o naporima koje gornjemilanovačka lokalna samouprava čini na polju populacione politike i rodne ravnopravnosti, Dejan Kovačević je istakao da je ta opština među prvima potpisala Povelju o rodnoj ravnopravnosti, dok je u oblasti podsticanja rađanja donela meru dodatne jednokratne pomoći od po 60.000 dinara za prvo i drugo dete i 100.000 dinara za svako treće rođeno dete.

- Takođe, uveli smo i besplatni vrtić za treće dete, radimo na rekonstrukciji postojećih i izgradnji novih vrtića kako u samom gradu tako i u seoskim sredinama. Gornji Milanovac je izgradio i centralnu kuhinju za vrtić od 500 kvadratnih metara i time dobio jedinstvenu centralnu kuhinju za sve vrtiće na području opštine. Posebnu pažnju poklanjamo razvoju infrastrukture u seoskim sredinama, u 11 sela je izgrađena kanalizacija, značajna sredstva se izdvajaju za izgradnju puteva, a u toku je i izgradnja zatvorenih bazena na Rudniku. U ovom trenutku na teritoriji opštine postoji 15 otvorenih gradilišta za projekte koji se finansiraju sredstvima iz opštinskog i republičkog budžeta - ukazao je Kovačević.

Fondacija "Dajana Paunović"
 

On je dodao da je opština Gornji Milanovac među prvima počela sa uvođenjem rodno osetljivog budžetiranja i usmeravanja sredstava na projekte iz ove oblasti. Mnogo toga je urađeno i na planu potpunog izjednačavanja različitih polova u radno-pravnim odnosima, kako od jednakih plata za iste dužnosti, preko rodno osetljive sistematizacije radnih mesta, a opština ima značajne planove i za naredni period kako bi se dalje unapredio položaj žena, ali i podstakla briga o deci i mladima i kako bi se majkama sa više dece maksimalno olakšao svakodnevni život.

Marko Matić, predsednik UO Fondacije "Dajana Paunović" ukazao je na veoma važnu ulogu lokalnih samouprava u sistemu kreiranja i sprovođenja modela demografske poliitke.

- Svaka sredina ima specifične probleme i karakteristike i zato je od najveće važnosti da kreiramo fleksibilan model kojim ćemo omogućiti da ono što izdvaja država bude plasirano na pravi način kako bismo postigli optimalne rezultate. Zbog toga je najvažnija dobra koordinacija između države i lokalnih samouprava, a izdvajanja za pospešivanje politike rađanja moraju se posmatrati ne kao pomoć ili socijalna davanja, već kao isplativa investicija u našu budućnost i ekonomski razvoj - poručio je Matić.

Fondacija "Dajana Paunović"
 

Fondacija “Dajana Paunović” organizovala je seriju društvenih dijaloga na temu populacione i politike rodne ravnopravnosti u Srbiji sa ciljem da se u razgovoru sa građanima i predstavnicima lokalnih samouprava razmotre rezultati mera na centralnom državnom nivou, ali i da se pospeši učešće lokalnih samouprava i nevladinog sektora u njihovom sprovođenju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Promo

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike