Tribina Fondacije "Dajana Paunović": U Rakovici se žene vrednuju prema ličnim kvalitetima, a ne prema kvotama

23.03.2022

15:31

0

U saradnji sa lokalnim samoupravama Fondacija “Dajana Paunović” pokrenula je seriju javnih dijaloga čiji je cilj da se građanima približe podsticajne mere koje država donosi na polju populacione politike i ekonomskog osnaživanja posebno ugroženih grupa žena

Tribina Fondacije "Dajana Paunović": U Rakovici se žene vrednuju prema ličnim kvalitetima, a ne prema kvotama
IMG-65b5c61b61fd7914e11599fe1c2471b2-V - Copyright Foto: Fondacija DP

U organizaciji GO Rakovica i Fondacije „Dajana Paunović“ održana je tribina pod nazivom „Društveni dijalog – Predstavljanje ciljeva, zakonodavnog okvira i mera Republike Srbije u oblasti populacione politike i politike ravnopravnosti polova”.

Pozdravljajući prisutne građane, predsednik GO Rakovica Miloš Simić poručio je da se u ovoj beogradskoj opštini rodna ravnopravnost odavno ne izražava u brojevima i kvotama već u jednakim mogućnostima svih da se za svoje mesto u društvu i javnom prostoru izbore na osnovu ličnih kvaliteta i zalaganja bez rodno uslovljene diskriminacije.

- Iako na različitim pozicijama imamo značajan broj žena, one tu nisu dospele zahvaljujući kvotama na koje nas obavezuje zakon, već pre svega zahvaljujući svom radu, obrazovanju, stručnosti i zalaganju. Veliku pažnju posvećujemo i ugroženim grupama žena kojima opština nastoji da pomogne kad god je to moguće, posebno u ekonomskom osnaživanju i traganju za održivim rešenjima njihovog egzistencijalnog pitanja - ukazao je Simić.

On je podsetio i na brojne projekte koji su pokrenuti u ovoj opštini sa ciljem da se obezbede što bolji uslovi za odrastanje i obrazovanje najmlađih. Tu je renoviranje velikog broja sportskih igrališta, staranje o uslovima u jaslama i vrtićima, poboljšanje školske infrastrukture, veliki radovi na izgradnji sadržaja na izletištu Resničkog jezera, ali i redovna pomoć namenjena novorođenim bebama. Susret sa građanima Rakovice Simić je iskoristio i da u ime opštine dodeli auto sedište jednoj od majki koja je nedavno dobila drugu bebu što je redovna praksa i jedan od vidova pomoći koju ova opština dodeljuje novorođenim bebama.

Dajana Paunović, osnivačica Fondacije koja nosi njeno ime, ukazala je da je za unapređenje demografske slike i položaja žena u Beogradu od suštinskog značaja to što državne institucije i organizacije civilnog sektora, više nego ikada ranije, zajednički rade na ostvarivanju ovih važnih ciljeva.

- Samo zajedničkim snagama države, nevladinog sektora i čitavog društva možemo da ostvarimo ciljeve koje smo zacrtali i koji će nam omogućiti da živimo u društvu kakvo naši građani zaslužuju. Važno je da naglasimo da je mnogo toga do sada dobrog urađeno, iako se u javnosti mnogo više govori o problemima nego o postignutim rezultatima. Važno je da razgovaramo o problemima, ali moramo i da odamo priznanje za sve ono što je do sada urađeno u čemu Stari Grad, kao primer dobre prakse, prednjači među beogradskim opštinama - istakla je Paunovićeva.

Ona je skrenula pažnju i na problem manjka informisanosti građana o državnim podsticajima koji im stoje na raspolaganju, ali i nepoznavanja procedura i načina kako da se za njih aplicira i kako da se te mere koriste.

Predsednik UO Fondacije Marko Matić ukazao je da je cilj serije tribina da se mere populacione politike države približe građanima, kao i da se pronađu mehanizmi da se pospeši saradnja centralnih vlasti sa lokalnim samoupravama.

- Da bi mere dale pune rezultate, neophodno je da se prepozna specifičnost svake sredine, a uloga lokalnih samouprava u tome je nezamenljiva. Prvi put u istoriji ove zemlje donete su ozbiljne mere na planu poboljšanja nataliteta i rešavanja problema bele kuge. Kao nevladina organizacija, Fondacija će zajedno sa državnim institucijama i lokalnim samoupravama, da pomogne jer je to naš dug prema ovom društvu, našim potomcima i budućim generacijama - poručio je Matić.

On je takođe istakao da se u javnosti dosta često govori o postojećim problemima, a da u senci ostaje ono što je do sada urađeno kako na polju populacione politike tako i na polju politike rodne ravnopravnosti.

U saradnji sa lokalnim samoupravama Fondacija “Dajana Paunović” pokrenula je seriju javnih dijaloga čiji je cilj da se građanima približe podsticajne mere koje država donosi na polju populacione politike i ekonomskog osnaživanja posebno ugroženih grupa žena.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike