Bilans nevremena u Topoli: Preko 300 domaćinstava pretrpelo štetu, oko 70 odsto putnih pravaca bilo je neprohodno (FOTO)

22.06.2022

17:45

0

Olujnim vetrom praćenim kišom i gradom posebno su zahvaćena sela Junkovac, Natalinci, Pavlovac i Šume.

Bilans nevremena u Topoli: Preko 300 domaćinstava pretrpelo štetu,  oko 70 odsto putnih pravaca bilo je neprohodno (FOTO)
1655886714_topola-nevreme-jako-potutanjalo-fotorina5 - Copyright RINA

Zbog posledica olujnog nevremena koje je juče popodne zahvatilo deo teritorije opštine Topola u ovoj opštini proglašena je vanredna situacija. 

Kako je saopšteno preko 300 domaćinstava ima štete na građevinskim objektima dok je oko 70 odsto putnih pravaca bilo neprohodno.

Na predlog Opštinskog štaba za vanredne situacije, povodom olujnog nevremena praćenog gradom koje je juče u popodnevnim časovima zahvatilo pojedine delove opštine, predsednik opštine Vladimir Radojković proglasio je vanrednu situaciju na delu teritorije opštine Topola.

Olujnim vetrom praćenim kišom i gradom posebno su zahvaćena sela Junkovac, Natalinci, Pavlovac i Šume.

Za naknadu pričinjene štete biće formirana komisija. Kako bi se ubrzalo pružanje pomoći potrebno je da građani koji su pretrpeli štetu sačuvaju snimke-fotografije pričinjene štete na svojim domaćinstvima i počnu sa sanacijom objekata.

Takođe, neophodno je sačuvati i fiskalne račune od kupovine građevinskog materijala. Sa prikupljenim materijalom – snimcima, fiskalnim računima i kopijom tekućeg računa – oštećena lica će na pisarnici Opštinske uprave predati Zahtev za nadoknadu štete.

- Opština će odrediti lice koje će na pisarnici uprave primati zahteve za pomoć za nadoknadu štete. Što se tiče štete na usevima, komisija će narednih dana proceniti štetu na biljnim kulturama i obratiti se za pomoć Vladi Republike Srbije.Opština Topola će izaći u susret građanima koje je zadesilo olujno nevreme, a smatramo da je ovo najbrži i najefikasniji mogući način – rekao je predsednik Radojković.

 

Vetar je sinoć bio toliko jak da je podizao crep sa krovova, obarao stabla koja su na više mesta presecala putne pravce, kidao električne kablove ostavljajući sela bez struje. Ogromnu štetu oluja i grad naneli su poljoprivrednim usevima. Procena je da je više od 300 domaćinstava pretrpelo štetu. Oko 70% putnih pravaca nakon nepogode u ovim Mesnim zajednicama bilo je neprohodno. Najvećim delom oni su već sinoć bili osposobljeni za saobraćaj i neophodnu komunikaciju. U jednom trenutku saobraćaj je bio zaustavljen i na državnom putu u Junkovcu.  --

- Službe za saniranje posledica nevremena su već na terenu i rade na otklanjanju štete na putnoj infrastrukturi“, navodi se na zvaničnoj fejsbuk stranici opštine Topola.

Bonus video
RINA

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike