Nevreme pogodilo Srbiju: Za 15 minuta uništeno sve - stradali malinjaci, šoferke, iščupano drveće, u Topoli vetar nosio krovove (VIDEO)

21.06.2022

19:01

0

Autor: M.P.

Ne isključuje se opcija uvođenja vanredne situacije u opštini Lučani

Nevreme pogodilo Srbiju: Za 15 minuta uništeno sve - stradali malinjaci, šoferke, iščupano drveće, u Topoli vetar nosio krovove (VIDEO)
nevreme u Srbiji (2) - Copyright Ilustracija, RINA/Printscreen/instagram/192_rs

Jak grad veličine kokošijeg jajeta pogodio je tokom poslepodnevnih sati teritoriju Dragačeva. Na najvećem udaru našle su se mesne zajednice Dragačica, Bjelica, Vučkovica i Kotraža. Nevreme je potrajalo oko 15 minuta, a za to vreme pričinjena je velika šteta na poljoprivrednim usevima, putevima ali oluja je nosila i crepove sa kuća. 

- Navikli smo na nevreme, ali ovo od danas je bilo izuzetno silovito. Grad je na pojedinim mestima bio izuzetno krupan, lupao je automobile i crep na kućama. Šoferka na našem vozilu je potpuno uništena nakon nevremena, a krov pomoćnog objekta je sada sav u rupama. Tamo gde je grad zakačio maline čija je berba već počela, od njih ništa nije ostalo - kaže za RINU Žiko Ranović iz sela Bjelica čije je domaćinstvo pretrpelo veliku štetu.  

Prema rečima prvog čoveka opštine, Milivoja Dolovića, dejstvovano je pravovremeno sa svih protivgradnih stanica. 

- Ispaljeno je 76 raketa i to je doprinelo da se umanji šteta od nevremena koje nas je zadesilo. Kolike su tačno štete znaće se nakon prestanka padavina, a komisija će ukoliko bude bilo potrebe biti poslata na teren. Najveću štetu zasigurno su pretrpeli malinjaci, a oštećeni su i lokalni seoski putevi. Od siline nevremena pojedina stabla su iščupana iz korena i na taj način prekinula saobraćaj. Čim vremenske prilike to dozvole, krenuće se u sanaciju šteta koje je izazvala oluja - izjavio je Dolović.

On ističe da se zbog ozbiljnosti stanja ne isključuje ni mogućnost uvođenja vanredne situacije na delu teritorije opštine Lučani.

Delovi Topole bez struje - vetar nosio krovove

Nevreme nije zaobišlo ni sela Žabari, Šume, Junkovac, Natalinci, Pavlovac, a iza sebe je ostavilo na pojedinim lokalitetima pravu pustoš. Prema rečima meštana jak vetar praćen kišom za samo par minuta nosio je sve pred sobom, a kolika je zapravo šteta znaće se nakon obilaska terena i procene koju će nadležne službe obaviti.

- "Zaseok Veljić" kraj je bez električne enegrije, verovatno ima problema na još lokaliteta jer je vetar pokidao kablove od struje, odnosno obarao je stabla, a tom prilikom su na nekoliko mesta pokidane i žice. Takođe je zastoj na glavnom putu prema Natalincima, tačnije na ulasku u selo jer je oboreno veliko stablo. Ne pamtimo ovako nešto, velika šteta nas je snašla za kratak period, nismo stigli bukvalno ni da pobežimo u kuću - kaže meštanka Junkovca za TopPres.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Vetar je toliko bio jak da je nosio i krovove sa pojedinih kuća.

Nevreme koje je pogodilo ova sela pričinilo je veliku štetu i na ratarskim, povrtarskim i voćarskim kulturama.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

Jak grad pogodio je i područje Jablaničkog okruga.

U Čačku grad veličine grudve

Nevreme je otpočelo od Čačka, a vrlo brzo je stiglo i do Kraljeva. U Guči je padao grad veličine grudve.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

U naseljima Trbušani, Atenica, Ljubić padao je grad veličine oraha na pojednim mestima koji je naneo štetu najviše poljoprivrednim usevima.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

 

- Nevreme je samo odjednom počelo, sve se zacrnelo kao da je neko struju isključio. Ofanziva je trajala više od pola sata, počelo je da puca sa svih strana, nismo imali vremena ni da se sakrijemo. Svi koji imamo svoje bašte, vrtnjake i cveće, ostali smo bez toga, jer je ovo nevreme bilo nemilosrdno, na svu sreću kasnije se taj grad pretvorio u sitnu kišu koja će natopiti žednu i ono što je ostalo - kazao je za RINU Miloš Raković iz Trbušana za RINU.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA/TopPres

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike