Nevreme u Rači i Vranju ostavilo pustoš: "Sve što smo sticali 20 godina je nestalo za 15 minuta!" (FOTO/VIDEO)

22.06.2022

15:40

0

Autor: 24sedam

Oko 400 domaćinstava i dalje je bez struje a na 400 objekata oštećena je krovna konstrukcija

Nevreme u Rači i Vranju ostavilo pustoš: "Sve što smo sticali 20 godina je nestalo za 15 minuta!" (FOTO/VIDEO)
nevreme u Srbiji (2) - Copyright Ilustracija, RINA/Printscreen/instagram/192_rs

Nevreme praćeno jakom kišom, vetrom i gradom pogodilo je juče u popodnevnim časovima pojedina sela šumadijskih opština Rača i Topola. U opštini Rača proglašena je vanredna situacija u šest sela - Saranovo, Đurđevo, Jarušice, Borci, Malo i Veliko Krčmare.

Oko 400 domaćinstava i dalje je bez struje a na 400 objekata oštećena je krovna konstrukcija. Selo Saranovo gotovo da nema kuće na kojoj nije oštećen krov a najveću štetu pretrpeli su poljoprivredni uslovi.

Porodica Todorović samo je jedna od mnogih koji su u Saranovu pretrpeli veliku štetu, oni žive od prodaje cveća nevreme je odnelo dva plastenika i potpino uništilo biljke, bave se i voćarstvom na pet hektara sa kojih kažu ove godine neće ubrati ni voćku, vetar je čupao stabljike iz korena.

Na novoj kući i pomoćnim zgradama oštećeni su krovovi ,a šteta je velika i na autu.

- Plašili smo se za naše živote, bili smo zatvoreni u kući osećali smo pritisak i čudne zvuke kao turbulenciju. Jedino je dobro što smo mi dobro i zdravo, ostalo je sve uništeno, 20 godina rada za 15 minuta je otišlo - kaže za RTS Nemanja Todorović iz sela Saranovo.

- Gruvalo je i pucalo i bio je haos počeli su i prozori da pucaju - kaže Marija Todorović selo Saranovo.

Stanovnici opvog sela uglavnom žive od poljoprivrede  a nevreme praćeno vetrom i gradom uništilo je njive sa zasadima  suncokreta i kukuruza.

- Svi ovi ljudi su pod kreditima za đubrivo, za seme sve su to računali da odplate kada stigne berićet, međutim sve je uništeno, ovo je stvarno jedna katastrofa, ne znam kako će dalje - kaže Dragan Ignjatović selo Saranovo.

Škola potopljena

Na seoskoj školi potpuno je podignut krov a šteta je velika i na seoskoj crkvi.

- Unutra su mokre učionice, mi smo sinoć u toku noći sklanjali računare da bi smo sačuvali tu tehničku opremu - rekla je Vesna Vićentijević, direktorka OŠ "Karađorđe" u Saranovu.

U kućama i dalje nema struje, a meštani sređuju isptred svojih kuća koliko mogu. U selu  je komisija za vanredne situacije koja vrši procenu štete.

- Idemo od kuće do kuće da napravimo jedan iscrpan izveštaj koji šaljemo za Beograd. Šteta je velika, baš ozbiljna i bez ponoći Vlade Srbije nećemo uspeti da saniramo i da nam se život normalizuje - kaže Nenad Slavković, predsednik opštine Rača.

Krovovi su nepokriveni. Očekuju da će im Crveni krst doneti najlone jer strahuju od novih padavina.

U Vranju nevreme čupalo drveće

Nevreme koje je u juče oko 21 sat zahvatilo Vranje ostavilo je velike posledice po imovinu i životnu okolinu. U pojedinim delovima grada padalo je drveće, granje, delovi fasade sa zgrada.

Najgore je bilo na prostoru centralnog gradskog naselja Češalj, gde su na svakom koraku vidljive posledice kratkotrajne, izuzetno burne oluje tokom koje na sreću nije bilo povređenih, piše Vranje news.

Najkritičnije je bilo u Ulici Branislava Nušića gde je palo jedno veliko deblo četinara, srećom bez posledica po ljude i njihovu imovinu.

 

 

Pod udarima vetra na području ovog naselja, a kako javljaju preko društvenih mreža i ispod Sportskog centra u Vranju palo je više četinara, ali i listopadnog drveća.

Leteli su i krovovi. Jedan od krovova iz kruga fabrike Simpo vetar je odneo čak do železničke pruge, pao je jarbol na ulazu u grad.

Gornjeg dela jarbola sa zastavom nigde nema, pretpostavlja se da ga je odneo vetar.

Srušeno je više stabala i u naselju Ledene stene i na prostoru Sportskog centra.

Materijalna šteta će se tek utvrđivati.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike