Morava kad poludi, nema plivača koji se može izboriti sa njom: Kad je nabujala, najbolje ju je izbegavati, jer može biti nemilosrdna! (FOTO)

15.06.2022

21:15

0

Zdravko je spasio mladića koji se borio za život

Morava kad poludi, nema plivača koji se može izboriti sa njom: Kad je nabujala, najbolje ju je izbegavati, jer može biti nemilosrdna! (FOTO)
RINA

Nepredvidiva i opasna u svoj sili pokazala se reka Zapadna Morava kada je zapretila da oduzeme život kajakašu iz Čačka.

Iako, verovatno, siguran u sebe i svoje plivačke sposobnosti, bio je dovoljan samo jedan trenutak da se vožnja kajakom od Međuvršja ka Parmencu pretvori u katasrofu. Upravo u tom trenutku, presudnom za mladog kajakaša, pojavio se Zdravko, koji mu je pružio ruku spasa.

- Sa terase ga je moja žena videla i došla da mi kaže da se čovek davi. Video sam da ga je voda "smotala". Potrčao sam, ponevši mornarski konopac koji sam imao pri ruci. Preko brane, video sam da ga voda kovitla. Prišao sam, pomogao mu i čovek je izašao. Međutim, ono što mi je bilo čudno jeste to što je sa druge strane bilo dosta ljudi, ali su svi samo posmatrali tu nemilu scenu i niko nije prišao da pomogne, nego su snimali telefonima kako to izgleda - rekao je za RINU Zdravko.

Veći deo svog života proveo je upravo pored ove reke, stoga kaže da je vrlo dobro poznaje. Dodaje da onda kad nabuja, najbolje ju je izbegavati, jer može biti izuzetno nemilosrdna.

- Strašno je kako izgleda Morava kad "poludi", kad su poplave u proleće ili u jesen, u vreme velikih kiša. Ona nosi stabla duga po 30-40 metara, to huči, udara, nosi frižidere, vikendice... U takvoj situaciji ne postoji plivač... Ovog čoveka je sam Bog spasao, sveci i Sveta Trojica. Kada je takva Morava plivača nema, ne zna se da li će čovek nastradati od panjeva, posebno kod same brane, kod zatvarača, jer tu je kovitlanje, tu lomi - pojasnio je ovaj hrabri čovek.

RINA
 

 

Zahvalan što je bio u prilici da pomogne, Zdravko ističe kako nikada sebi ne bi dozvolio da se pred njegovim očima čovek sam bori za život.

- Ja bih skočio da ga iz Morave vadim i da nisam imao konopac. Hvala Bogu, sve se dobro završilo, čovek je malo bio uplašen, što je i normalno u takvim momentima. Vrlo je nezgodno ispod ključeva... Kako je on uopšte živ ostao kad je tu sleteo, ne znam. On mora da slavi Svetu Trojicu, da mu to bude drugi rođendan - kaže on.

RINA
 

 

Ovaj slučajni spacilac nije dopustio ni da Morava odnese opremu kajakaša, a na svoj postupak gleda kao na sasvim prirodan ljudski gest - pomoći čoveku u nevolji.

Borili su se oko sat vremena da izvuku čamac, bacali kuku da ga zakače i na kraju uspeli i u toj nameri.

Bonus video

RINA

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti