Državna matura: Srednjoškolci danas rešavaju test iz matematike

29.10.2020

08:25 >> 08:39

0

Ova matura, koja će zameniti prijemni na fakultetima, biće uvedena 2022. godine

Državna matura: Srednjoškolci danas rešavaju test iz matematike
Copyright Profimedia

Prvo pilotiranje državne mature, koja bi od 2022. godine u Srbiji trebalo da zameni prijemne na fakultetima,  je u toku. Juče je održan test iz srpskog jezika, a danas će iz matematike.

U pilotiranju učestvuje oko 5.000 učenika trećeg razreda iz 101 srednje škole i to 50 gimnazija, 30 srednjih stručnih škola, tri umetničke i 10 srednjih trogodišnjih škola.

U svakoj školi testove su radili učenici iz dva odeljenja, a zadacima je bilo obuhvaćeno gradivo iz prve i druge godine.

Zadacima koji se rade na testu obuhvaćeno je gradivo iz prve i druge godine, a cilj pilotiranja je da se proveri kvalitet zadataka i deo procedura koje se sprovode u školi.

Za kraj maja naredne godine je planirano drugo pilotiranje državne mature i tada će biti uključene sve škole, a testiraće se i sve procedura koje bi trebalo da budu identične onima moje će se sprovoditi na samoj maturi.

U okviru državne mature od 2022. godine maturanti gimnazija polagaće opštu maturu, srednjih stručnih škola- stručnu maturu, umetničkih škola- umetničku maturu, dok će učenici trogodišnjih škola na kraju polagati završni ispit.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike