Probijaju se kroz nemoguće i na leđima nose materijal: Milosavljevići upregli šest konja u izgradnji svetinje na planini Kablar (FOTO)

26.05.2022

20:09

0

Ovčarsko – kablarska klisura u kojoj se ova crkva nalazi, poznata je i kao mala Sveta Gora, na kojoj se nalazi još 10 manastira i jedna crkva

Probijaju se kroz nemoguće i na leđima nose materijal: Milosavljevići upregli šest konja u izgradnji svetinje na planini Kablar (FOTO)
pjimage - Copyright RINA

Na strmoj kablarskoj steni u toku je izgradnja konaka pored crkve koja je posvećena Svetom Savi. I to ne bi bilo ništa čudno da put do ove bogomolje nije toliko nepristupačan da nijedna mašina ne može da prođe do samog vrha. Sav materijal potreban za izgradnju verujući narod donosi peške ili uz pomoć konja. Milosvaljevići iz sela Dljin, nadaleko poznati kao dobri domaćini i uzgajivači konja, nisu se libili da zavrnu rukave i upregnu svoje miljenike i tako učestvuju u ovoj jedinstvenoj misiji.

- Nama je puno srce kada na ovakav način možemo pomoći u izgradnji konaka kod ove velike svetinje. Naši konji obučeni su za izvlačenje drva u nepristupačnim terenima i stigli smo sa šest konja koji tokom dana mogu da iznesu oko 600 kilograma peska i drugog građevinskog materijala. Teren je zasta težak i odlučili smo da damo svoj doprinos, jer jaki konji u ovakvim situacijama jedino mogu da pomognu - rekao je za RINU Veljko Milosavljević.

Sa Veljkom su bili otac Slobodan i brat Vladimir i svi oni su zajedno sa svojim životinjama peli se do Savinih isposnica i silazili nazad ponovo po materijal.

- Nije lako, dešava se i da se džakovi ponekad otkače jer je jako strmo. Ali, znamo da je u pitanju viši cilj i svakako će nam biti drago što učestvujemo u ovoj akciji zajedno sa mnogim dobrovoljcima koji su građevinski materijal nosili na svojim leđima kroz ovaj nepristupačan predeo", dodaje mladi Dragačevac.

Crkva na planini Kablar posvećena Svetom Savi izgrađena je 1939. godine zahvaljujući vladici Nikolaju Velimiroviću, a i tada su radnici na leđima preneli sav materijal za izgradnju. Tako je bilo tad, a tako i sad dok je ljudi kao Milosvaljevića i mnogih dobrovoljaca koji su već dali svoj veliki doprinos u izgradnji konaka.

Ovčarsko – kablarska klisura u kojoj se ova crkva nalazi, poznata je i kao mala Sveta Gora, na kojoj se nalazi još 10 manastira i jedna crkva. A brojni su putnici namernici koji obilaze ove pravoslavne svetinja i uživaju u svim prirodnim lepotama ovog kraja.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike