Ivanjički roboti Helga i Lu pokorili Zagreb: Istorijski uspeh naše inovatorke i učenika - zlatna medalja na takmičenju u Hrvatskoj (FOTO)

21.05.2022

06:53

0

Autor: J.B.O.

U Zagrebu na "Inovi" pokazali smo našu pamet i naše znanje - otkrila je profesorka

Ivanjički roboti Helga i Lu pokorili Zagreb: Istorijski uspeh naše inovatorke i učenika - zlatna medalja na takmičenju u Hrvatskoj (FOTO)
RIINA

Za profesorku tehnike i informatike iz Ivanjice Milkicu Kostić Zlatić čula je čitava Srbija, ali i region, jer je ona jedina žena u našoj zemlji koja je napravila dva robota i koja ruši predrasude kad su inovacije iz oblasti veštačke inteligencije u pitanju. Sa svojim robotima Helgom i Lu učestvovala je na Međunarodnom takmičenju inovacija "Inova" u Zagrebu i tom prilikom "oduvala" konkurenciju osvojivši zlatnu medalju.

- U Zagrebu na "Inovi" pokazali smo našu pamet i naše znanje. Inače, redovno učestvujem u aktivnostima promocije i popularizacije nauke među decom. Ukupno su bile prijavljene 293 inovacije, a takamičenje je bilo rangirano na osnovne škole, srednje škole i fakultete. Žiri, koji je ocenjivao radove učenika, sa velikim oduševljenjem je upoznao naše robote Helgu i Lu koji rade zahvaljujući veštačkoj inteligenciji i veštačkim čulima, tako da smo se okitili za nas veoma važnim zlatom - kaže Milkica. 

Sa njom su na ovom prestižnom takmičenju bili Ivan Topalović, učenik 7. razreda, i Katarina Lojanica, učenica 8. razreda Osnovne škole iz Ivanjice. Oni su najbolji dokaz da sva angažovanost i požrtvovanost koju profesorka Kostić Zlatić ulaže u rad sa njima i te kako daju rezultat. Roboti Helga i Lu pokorili su Zagreb.  

- Robot Helga je automatizovana tehnološka inovacija koja podseća na humanoidnog robota, koji interaktivno može da komunicira sa ljudima iz svog okruženja. Funkcioniše zahvaljujući veštačkoj inteligenciji za decu i veštačkim čulima. Može biti asistent-saradnik nastavniku u nastavi, a koristi sintetizovan govor. Njom se upravlja bežično na daljinu preko računara, tableta ili mobilnog telefona pomoću interfejsa. Njena sestra bliznakinja robot Lu takođe podseća na humanoidnog robota i obavlja neke radnje koje sliče radnjama čoveka. Može da priča na različitim jezicima koristeći sintetizovan govor, da pomera ruke u zglobu lakta i glavu, da peva, komunicira sa ljudima i daje odgovore na postavljena pitanja - pojašnjava svoje izume profesorka Kostić Zlatić. 

Međunarodno takmičenja inovacija u Zagrebu održava se već 22 godine, a srpski predstavnici su pri odlasku imali veliku podršku Kabineta premijerke Ane Brnabić, Instituta za veštačku inteligenciju i prof. doktora Branislava Kisačanina, NTP-a Čačka i Opštine Ivanjica.

- Svaka podrška nam mnogo znači, i otkako je došlo do takve sjajne saradnje, u osnovnim školama se aktivno priča o veštačkoj inteligenciji za decu. Očekujemo naredna takmičenja i još uspeha u daljem radu - poručuje srpska inovatorka. 

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti