Neverovatna priča Milije iz Ivanjice: Već pola veka traži svoju pravdu na sudu, jedan detalj promenio mu je sudbinu (FOTO)

14.03.2022

10:15

0

Sudska arhiva i papirologija popunile su deo ne samo njegovog tavana, već i kauč na kom spava i sanja da će se konačno dostići pravdu onakvu kakvom je on vidi

Neverovatna priča Milije iz Ivanjice: Već pola veka traži svoju pravdu na sudu, jedan detalj promenio mu je sudbinu (FOTO)
Milija Petrović Ivanjica (3) - Copyright RINA

Milija Petrović iz ivanjičkog sela Rošci, duže od pola veka traga za istinom, boraveći svakodnevno ispred suda u Ivanjici u kojem od 22 pokrenuta spora za sada nije dobio ni jedan, ali samo se u jednom drži duže od 50 godina.

Sudska arhiva i papirologija popunile su deo ne samo njegovog tavana, već i kauč na kom spava i sanja da će se konačno dostići pravdu onakvu kakvom je on vidi. Prvo ročište za najduži spor u Srbiji održano je polovinom 1972. godine, u pitanju je deoba zemlje.

RINA
 

- Kada je prva deoba imovine započeta, spor je pokrenuo očev brat oko nasleđene imovine, ja sam bio mali tada, tih 70ih godina sa ocem izašli smo na livadu bez ičega, procenjena vrednost je bila 2.000 dinara tog sudskog postupka, međutim kada sam poslao žalbu Kasacionom sudu, odbili su me je su procenili da je spor male vrednosti. Kasnije su uzimali deo po deo moje očevine kroz sudski postupak, pa čak i zabranu ulaska na moje imanje koje sam nasledio od oca i majke - tvrdi za RINU, Milija Petrović.

Zbog vremena trajanja sudskog spora, može se slobodno reći da bi mogao ući i u Ginisovu knjigu rekorda, jer je Milija sa funkcije ispratio brojne sudije koje su odlučivale o pravosnažnosti i tačnosti.

- Od prvog dana kada je stupio na dužnost moj slučaj pripao je Tihomiru Maksimoviću 1985. godine, i sudio je do 2018. godine, kada je stekao penziju, kasnije evo već četiri godine moj slučaj dodeljen je novom sudiji, kod koje se i sada nalazi moj predmet, i koja je donela rešenje da mi se uzme moja majčevina i očevina i dato je strini koja nema nikakva prava ali eto sud je sud. Šta ću nisam ja kriv što moje pronalaženje pravde ovoliko drugo traje - izjavio je Milija.

Međutim, iako je Milija, koga su komšije prozvale ivanjički "Guberina", vodi najduži sudski spor u Srbiji, to nije jedini zbog kog jedino mora da posećuje pravosudnu ustanovu, on vodi još 21 postupak tragajući za svojom pravdom.

- Moram da se borim protiv zla i nepravde koje su mi učinili. Sad spremam krivičnu prijavu protiv narodne milicije, koja mi je oduzela naoštren kramp, sa kojim sam pokušao da skinem ležeći policajac koji se nalazi ispred moje kuće, zbog koga nemam miran san tokom cele noći. Milicija mi je oduzela na pravdi boga spredstvo za rad - dodao je Petrović.

Građani svedoče da se sa Milijom nešto čudno dogodilo u ranom detinjstvu kada je vozeći sankama udario u jabuku i preko noći postao pravnik i vidovnjak.

RINA
 

- Tad je debelo oštetio jabuku, jedva se svih ovih godina održala. Od tog trenutka nisu mu pridavali pažnju, međutim mi meštani smatramo da ako bi ponovo udario u jabuku, da bi mu se te sposobnosti pojačale u poznavanju prava, na kojim bi mogao čak i Toma Fila da mu pozavidi. On ne plaća advokate, već sam piše, žalbe, tužbe, prijave i podneske. Ostao je taj još jedna okršaj sa strinom pred ivanjičkim sudom, pa ćemo videti epilog. I mnogima nije svejedno kada ga vide, ne samo sudijama već i njegovim kolegama advokatima - kazao je njegov prijatelj Radmilo.

Ovaj ivanjički "Guberina", do sada je sve bitke izgubio, i posebno mu teško pada poraz od strine, njegovi protivnici su očigledno bolji pravnici, ali mora se priznati da Milija s obzirom na radni staž u sudu, nije za potcenjivanje.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike