Najezda šakala u Zrenjaninu: Grad izdvojio sredstva za njihovo suzbijanje

12.05.2022

21:57

0

Autor: 24sedam

U Lovačkom udruženju Zrenjanin kažu da se broj šakala na teritoriji grada povećava iz godine u godinu

Najezda šakala u Zrenjaninu: Grad izdvojio sredstva za njihovo suzbijanje
Šakal/Ilustracija - Copyright Pixabay

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura raspisao je konkurs za sufinansiranje programa lovačkih udruženja u cilju suzbijanja šakala na teritoriji grada. Kako je najavljeno, sredstva namenjena za raspodelu lovačkim udruženjima po ovom konkursu iznose 700.000 dinara i prijave se primaju do 16. maja.

U Lovačkom udruženju Zrenjanin kažu da se broj šakala na teritoriji grada povećava iz godine u godinu te da se na njihovom udaru nalazi plemenita divljač poput srna, zečeva i fazana i da je u pitanju predator koji nema drugog neprijatelja osim čoveka.

Pixabay
 

- Oni prave velike štete u našim lovištima jer je smanjen prirast srneće divljači. Šakali napadaju lanad, ali i ptice koje se gnezde na zemlji, pošto im uništavaju jaja i mladunčad. Velika je opasnost da, kad u lovišta unesemo fazane, oni budu uništeni, pogotovo dok su mladi i nespremni za život u prirodi. Zveri napadaju i manja stada ovaca i koza, ako nema u blizini pasa da ih odbrane. Velike glavobolje zadaju i meštanima sela na teritoriji grada. Upadaju noću u dvorišta i prave velike štete u kokošinjcima - objašnjavaju zrenjaninski lovci a prenosi portal zrenjaninski.com uz napomenu da je svojevremeno Lovačko udruženje pokušalo da reši problem tako što je svakom lovcu, koji odstreli šakala, davalo dve kutije municije.

Međutim, ova životinjska vrsta se teško lovi, potrebno je više vremena da bi se odstrelila, a sve to kako kažu lovci iziskuje velike troškove, koje ni u kom slučaju ne pokrivaju dve kutije municije.

Prijava na konkurs podnosi se na obrascima koji su gotovo identični obrascima za uobičajeno projektno sufinansiranje. Tako se od udruženja traži da navede "programske aktivnosti" i koje će pozitivne efekte osetiti ciljne populacije, opis problema i objašnjenje održivosti projekta.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike