Čekali i po nekoliko sati da bi odstrelili predatore: Velika akcija lovaca na planini Zlatar (FOTO)

07.04.2022

21:59

0

Lisice napadaju pilad, malu živinu, opasni su predatori i uništavaju zečeve

Čekali i po nekoliko sati da bi odstrelili predatore: Velika akcija lovaca na planini Zlatar (FOTO)
lovac psi - Copyright Pixabay

Nikada do sada lovci na planini Zlatar nisu uspeli da ostvare ovakav uspeh - da za dve večeri  zaredom odstrele čak 19 lisica. Čekajući u zasedi i po nekoliko sati, lovci iz udruženja "Kozormor", bistrog oka i velikog strpljenja, namamili su, a zatim i odstrelili predatore koji su im mesecima unazad zadavali muke.

- Na mrsilištu gde smo čekali vukove zimus, a na kraju lovne sezone, primetili smo povećan broj lisica, pa smo se nakanili da ih odstrelimo. Lisice napadaju pilad, malu živinu, opasni su predatori i uništavaju zečeve, lanad... Možete zamisliti, kad na tom malom prostoru 19 lisica odstranite, koliko je ostalo zečića, lanadi, srna... Sve je urađeno iz čeke za vukove - objašnjava za RINU Dušan Smiljanić iz lovačkog udruženja "Kozomor" iz Nove Varoši.

Lisice su odstreljene sa 80-90 metara iz karabinske municije, a on, kaže, nije bio sam, već mu je pomoć pružio lovac Rade Leković.

Kao posebnu zanimljivost izdvaja to što na Zlataru i okolini ima sve više medveda.

- Medvedi su trajno zaštićena vrsta. Ima ih sedam ili osam komada. Međutim, u zadnje vreme pojavilo ih se baš dosta. Još četiri ili pet više u odnosu na pre, i to na malom prostoru - upozorava Smiljanić.

 Ipak, on "spušta loptu" tvrdeći da medved neće da napadne čoveka i da ljudi ne treba da budu uplašeni.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike