Đenerale nek je tvojoj majci hvala: Vučić na svečanom otkrivanju spomenika Veljku Radenoviću (FOTO/VIDEO)

24.03.2022

10:54

0

Predsednik će potom položiti venac na spomenik poginulim borcima 125. motorizovane brigade na ulasku u kasarnu "Rasina"

Đenerale nek je tvojoj majci hvala: Vučić na svečanom otkrivanju spomenika Veljku Radenoviću (FOTO/VIDEO)
Tan2022-3-24_124333642_0 - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje ceremoniji svečanog otkrivanja spomenika potpukovniku Veljku Radenoviću.

Veliki broj Kruševljana je sačekao predsednika i aplauzom ga pozdravio. Pored Vučića, prisutna je i Darija Kisić Tepavčević, ministarka za socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, ministar policije, Nebojša Selaković, ministar spoljnih poslova i Bratislav Gašić, direktor Bezbednosno informativne agencije (BIA). 

Printscreen/Tanjug
 

Voditeljka svečanog programa je navela da se spomenik potpukovniku Veljku Radenoviću otkriva na dan početka NATO agresije. Akademski vajar Toma Komatina tvorac je ovog spokemnika.

Na početku programa devojčica iz Orahovca, Pavlina Radnovanović, otpevala je pesmu "Đenerale", posvećenu Veljku Radenoviću, a na harmonici je pratio autor pesme Gavrilo Kujundžić. Takođe svečanost je svojim prisustvom uveličala i glumica Ivana Žigon.

Ona se zatim obratila okupljenima snažnom porukom, zahvalivši svima na ovom spomeniku Đeneralu.

- Daću ti zlato, daću ti bisere, samo jedno neću. Moje Kosovo sveto. Daću ti cveće. Daću ti jutarnju rosu. Samo ne mogu Metohiju. Neka mu je večna slava i hvala. Hvala vam na ovom spomeniku - rekla je Ivana Žigon.

Okupljeni su, potom, minutom ćutanja odali počast Veljku Radenoviću.

 

Obraćanje predsednika

Nakon što je sa spomenika skinut plašt, Aleksandar Vučić obratio se okupljenima.

- Hvala vam što ste u velikom broju došli da otkrijemo spomenik junaku, čoveku koji je čuvao našu zemlju, ognjište i decu. Pokazujemo da umemo da ne zaboravimo najbolje među nama - započeo je predsednik Srbije.

- Zbog časne i preteške policijske službe u Prizrenu postao je dijabetičar. Koliko bi njih izbeglo rizik i službu? - upitao je Vučić i dodao da je Radenović bio junak, koji je jurušao sa insulinom u jednom, a čokoladom u drugom džepu.

- Slavica i Vukašin, generalova supruga i sin, bili su iznenađeni kada sam porodici javio da  je njihov Velja dobio Sretenjski ordedn za zasluge, bio me je stid u ime svih nas i svih njih, koji su brisali sećanje i ćutali o njegovom junaštvu. Ovaj predivni spomenik kasni sramotno. Kao narod i država, naša je obaveza da negujemo sećanje na te ljude koji su zadužili Srbiju. Đeneral Veljko je branio i gradio Srbiju - istakao je Vučić. 

Printscreen/Tanjug
 

 

Vučić: "Mi danas ispravljamo istorijsku nepravdu!"

Sudbina je želela da spomenik bude na stotinu metara od porodične kuće Radenovića.

- Oni će znati da se nešto kod nas Srba promenilo. Posle mnogo godina i decenija, Srbija je počela da pamti i da se seća, i Srbija nikada neće zaboravljati svoje junake - rekao je Vučić, na šta je pozdravljen gromkim aplauzom.

Predsednik je rekao da se akcija oslobađanja Orahovca i dalje izučava, i da je izvedena na maestralan način.

- I niko ne može da kaže da se ogrešio, i da je bilo šta loše uradio. Mi danas ispravljamo istorijsku nepravdu, i prema Srbiji i prema nama samima. Mi se danas kao zemlja nalazimo u jednoj od najtežih istorijskih situacija. Ne znamo šta donosi noć, a šta dan. Ali mi danas dobro znamo da naša politika mora biti politika mira i stabilnosti, ali i čuvanja onoga što je naše. I nismo tražili ništa drugo osim da budemo svoji na svome - kaže on.

Tanjug/Jadranka Ilić
 

 

Vučić je rekao i da zna da bi Vukašin, sin đenerala Veljka Radenovića, uvek branio Srbiju.

- Uradićemo sve da to sine ne moraš da radiš, ali znamo da su Radenovići uvek tu za Srbiju, i da su spremni da je brane. Hvala vam na tome, hvala vam za Veljka i na svemu što ste dali za našu predivnu zemlju. A naše je da budemo mudri i pametni, i ne treba da se stidimo da kažemo: "Da, bićemo i sve jači". Ne da bismo bilo koga napadali, već da nikada nikome ne bi palo na pamet da ovu zemlju napadne - rekao je Vučić, i zaključio:

- Neka živi đeneral Radenović, neka živi Kruševac. Živela Srbija.

Nakon obraćanja predsednika harmonikaš Aleksandar Sofronijević izveo je pesmu "Đenerale Veljko".

Printscreen/Tanjug
 

 

Položeno cveće

Predsednik je potom položio venac na spomenik poginulim borcima 125. motorizovane brigade na ulasku u kasarnu "Rasina".

Tanjug/Dimitrije Goll
 

 

Ovaj čin ispratili su okupljeni uz iskaze zahvalnosti.

Tanjug/Dimitrije Goll
 

 


Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike