Gradi se vidikovac na Kablaru: Puca pogled na veličanstvene meandre Zapadne Morave, Čačak postaje jedan od centara turizma u Srbiji (FOTO)

18.03.2022

20:52

0

Ministarka Tatjana Matić smatra da reka Zapadna Morava, sa svojim odlikama može privući značajan broj turista u ovaj kraj Srbije

Gradi se vidikovac na Kablaru: Puca pogled na veličanstvene meandre Zapadne Morave, Čačak postaje jedan od centara turizma u Srbiji (FOTO)
1647629679_1612351227cacak-vidikovac-kablar-fotorina5 - Copyright RINA

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, posetila je Čačak gde je sa rukovodstvom grada potpisala ugovore o izgradnji vidikovca na Kablaru, kao i ugovor o kupovini prvog ekološkog trimarana.

- Naša želja jeste da pored planinarenja, pored alpinista i svih onih rekreativaca koji pohađaju i već godinama i decenijama znaju za naš Kablar, ali i za Ovčar i Ovčar banju približimo i ostalim građanima, ljudima i turistima, Kablar kao jednu destinaciju koja je u jednom modernom i bogatom svetu dostpuna svima. Izgradili smo dva parkinga, izgradili smo saobraćajnicu, ostala je još jedna deonica središnjeg dela od 10 kilometara, od magistralnog puta do vrha Kablara i naravno da ove godine krećemo, kada se završi projektno-tehnička dokumentacija koju radi "Energo projekt" iz Beograda, u izgradnju samog vidikovca. Takođe, naša želja jeste da i osobe sa invaliditetom mogu da dođu na ovaj, jedan od najlepših vidikovaca u našoj republici i da učinimo sve da bude što dostupniji - rekao je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka.

Direktor "Tursitičke organizacije Čačka”, Vojin Jakovljević, kaže da su u prethodnom periodu Vlada, ministarstvo i lokalna samouprava finansirali realizaciju sedam projekata na teritoriji grada Čačka.

- Vlada Republike Srbije zajedno sa resornim ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija su u prethodnom periodu uložili zaista dosta sredstava. Prošle godine smo završili sedam projekata, a resorno ministarsvo zajedno sa lokalnom samoupravom grada Čačka je finansiralo izgradnju amfiteatra, parka, trga. To smo sve priveli kraju. Radovi su skoro gotovi. Sada ćemo ući u nabavku tog prvog ekološkog trimarana, kako ćemo povećati naše kapacitete za prevoz putnika na vodi - kaže Jakovljević.

Ministarka Tatjana Matić smatra da reka Zapadna Morava, sa svojim odlikama može privući značajan broj turista u ovaj kraj Srbije.

- Ovo je samo prva faza, planirano je da se ovaj vidikovac izgradi za dve godine u tri faze. U ovoj prvoj fazi izdvojili smo 80 miliona dinara za izgradnju samog vidikovca, 20 miliona dinara smo opredelili za trimaran, to je specifičan ekološki trimaran koji se kreće na solarne panele i po tome će biti jedinsteven u Srbiji i resorno Ministarstvo za trgovinu, turizam i telekomunikacije je u periodu od 2015. godine zaključno sa ovom godinom uložilo skoro 200 miliona dinara u različite vrste infrastrukturnih, turističkih projekata, ali i projekata promocije u opštini Čačak. Nastavićemo i dalje da ulažemo u ovaj predeo, jer smatramo da je ovo predeo izuzetnih odlika i da je zapadna Srbija jedna od turistički najperspektivnijih oblasti. Posebno, nakon izgradnje auto – puta i sticanja osnovnih infrastrukturnih prednosti, koje su ovom kraju nedostajale koje sada on ima, ovaj kraj će postati zaista jedna od najtraženijih turističkih destinacija, u prilog tome, govore i podaci da iz godine u godinu ovaj kraj posećuje sve veći broj turista. Verujemo, pre svega da meandri reke Zapadne Morave koja jedino u ovom delu teče na sve četiri starne sveta zaista mogu da privuku ogroman broj posetilaca, a na nama je da kroz ovakve turisrtičke projekte omogućimo turističku infrastrukturu koja može da privuče i prihvati veći broj posetilaca - kazala je ministarka Matić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike