Dragana uz pomoć mašte stvara jestive bukete! Beli luk menja narcise, a babure ruže!

09.03.2022

22:34

0

Bukete pravi za rođendane, praznike, porodična slavlja...

Dragana uz pomoć mašte stvara jestive bukete! Beli luk menja narcise, a babure ruže!
flowers-g35563595e_1920 - Copyright RINA

Dragana iz Pančeva ima jedinstveni hobi - pravi jestive bukete.

Uglavnom njene bukete čine voće i povrće, ali i oni sastojci koje ne jedete ukoliko planirate da se vidite sa nekim. Pre dve godine zainteresovala se za pravljenje jestivih buketa, a sada je često zovu klijenti pred 8. mart.

Kako je po struci istoričar umetnosti, nije joj bilo strano da stvara nešto što zahteva osećaj za lepo i skladno. Kaže da je svaki buket odraz čoveka koji ga pravi.

- Učim neke stvari, kako ide vezivanje i kombinovanje voća i povrća, boja, papira, pakovanje. Sve to ima svoje, ali ja sam neko ko uz pomoć svoje mašte stvara ovakve bukete - rekla je Dragana.

Bukete pravi za rođendane, praznike, porodična slavlja. Voće i povrće kombinuje sa slatkišima i cvećem. Bitno je kome su namenjeni, kakva je osoba koja ih prima.

- Prvo pitam koji je povod. Da li je to možda slava, da ide u kuću buket, za porodicu. Ili je za stariju osobu, koja je možda bila bolesna, pa imaju dosta vitamina u sebi. Ili ako je devojčica, pa pravim sa čokoladicama - priča Dragana.

U vreme korone često je pravila bukete sa južnim voćem, za nečiji oporavak. Naručuju joj naši ljudi koji žive u inostranstvu za članove porodice koji su u Srbiji, a za muškarce - najpopularniji su slani buketi, sa suhomesnatim proizvodima i nekim pićem.

- Uz to ide pančeta, čvarci, grožđe, kačkavalj, paprike. Neko voli ljuto pa ja uz paprike stavljam i crni i beli luk - dodaje ona.

Za Draganu je bitno da sve bude sveže, sezonski aktuelno, a zna i veštinu karvinga. Povremeno organizuje radionice, pa žene koje žele sve to da nauče, mogu da potraže njenu pomoć. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike