Prizori koji lede dah: Najhrabriji se uz pomoć kanapa i sajli spustili niz zaleđene slapove visoke preko 20 metara (FOTO)

08.03.2022

22:55

0

Vodopadi nastaju od reke Sopotnice koja sa više stalnih i povremenih vrela formira tokove

Prizori koji lede dah: Najhrabriji se uz pomoć kanapa i sajli spustili niz zaleđene slapove visoke preko 20 metara (FOTO)
1646754720_prijepolje-vodopadi-sopotnice-ustupljene-fotografije_(1) - Copyright RINA

Kada je Bog delio lepote Srbiji, po svoj prilici najviše se zadržao upravo na zapadu zemlje. Brojni su prirodni fenomeni koji dovode turiste u kolonama kako bi se divili njihovim pojavama ali ujedno i ostavili nezabeležen utisak.

Jedan od takvih je i vodopad Sopotnice, na istoimenoj planini kod Prijepolja, koji ne samo što pleni svojom lepotom u letnjem periodu, već i one najhrabrije izaziva da se tokom zimskog vremena, spuste kanapima i sajlama niz zaleđene slapove i ledenice visoke i po nekoliko metara.

- Mi u zimskom periodu kao rafting klub slabije imamo aktivnosti na divljim rekama, to vreme smo iskoristili da održavamo fizičku kondiciju i spremnost za Svetsko prvenstvo u kajaku. Odlučili smo se da to budu vodopadi Sopotnice, jer predstavljaju sklop izazova, adrenalina, savlađivanje sopstenih strahova. Videti ove prirodne fenomene u leto i zimu... potpuno su različiti. Spust preko zaleđenih slapova stvarno su nestvarni, ali moram da napomenem da je rizik u ovakvim uslovima sveden na mimimum, jer se pre svega proverava oprema sa kojom radite, dobrim sidrištima, specijalnim odelom i profesionalnim sajlama i kada to prebrodite za vas granice ne postoje - kazao je za RINU, Dejan Puzović, predednik rafting klupa "Eko Lim".

RINA
 

Već dvanaest godina ljubitelji adrenalinsko-ekstremnog sporta iz Priboja, odvažili su se da svaku reku na našim prostorima ukrote i savladaju sve njene valove kada je nemirna i drska. Brojne su medalje koje krase raftere "Eko Lima" u muškoj i ženskoj kategoriji.

- Svi naši članovi moraju da prođu obuke za gotovo sve eksremne sportove, od alpinizma, hikinga i ono što je naša dodatna aktivnost, jeste obezbeđivanje manifestacija gde svoje timove kako u reci tako i na obali, kao i mnoge posetioce i ljubitelje reke, edukujemo da poštuju pravila i na bezbedan način poštuju apsket sigurnosti i bezbednosti. Naš ženski tim je osvajač svetskih nagrada u kajaku i raftingu, kao i muška ekipa koji je Evropski prvak u disciplinama na vodi - dodao je Puzović.

Vodopadi nastaju od reke Sopotnice koja sa više stalnih i povremenih vrela formira tokove. Oni se najpre spajaju, zatim razdvajaju i formiraju seriju vodopada. Postoji mnogo kaskada slapova koji stvaraju neverovatnu sliku, kao da ste pred vratima raja. Najveći vodopad je visine oko 25 metara, a reka prelazi preko osam bigrenih terasa u svom gornjem toku.

RINA
 

Selo Sopotnica nalazi se na 20 kilometara od Prijepolja, a istoimena reka oduvek je bila izvor života. Na njenim obalama već decenijama unazad žitelji su podizali vodenice, koje su hranile na stotine gladnih usta. Naziv je dobila po glasnom sopoćanju koje se nadaleko čuje i njena voda toliko je čista da može da se pije.

Slapovi Sopotnice 2000. godine proglašeni su za zaštićeno prirodno dobro i spomenik prirode.

Na tom području utvrđen je režim zaštite II stepena, pa svi posetioci moraju da se ponašaju u skladu sa tim kako se ne bi narušilo ovo jedinstveno bogatstvo u okolini Prijepolja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike