Proplanci Zlatibora sve bogatiji jelenima: Stigao četvrti kontingent, uskoro se očekuju i prvi mladunci

06.03.2022

18:35

0

Istrebljeni iz jugozapadne Srbije pre mnogo godina, ali su se oni ponovo vratili

Proplanci Zlatibora sve bogatiji jelenima: Stigao četvrti kontingent, uskoro se očekuju i prvi mladunci
RINA

Jedna od najlepših i najposećenijih srpskih planina od prošle godine ima nove, posebne stanovnike. Na proplanke Zlatibora, u okviru državnog projekta reintrodukcije divljači, tokom prethodnih 12 meseci stiglo je do sada ukupno 35 jedinki, a u četvrtom kontingentu naselilo ih se još šest, tri mužjaka i tri ženke.

- Sprovođenje procesa ponovnog naseljavanja ove divljači na prostore jugozapadne Srbije, odakle je odavno istrebljena, teče prema planu. Ovi jeleni iz četvrtog kontingenta će sa onima koji su stigli u januaru ove godine formirati krdo koje će iz repro-centra biti pušteno u prirodu - rečeno je za RINU u Lovačkom udruženju "Zlatibor".

RINA
 

Uskoro bi trebalo da stigne još jedan kontingent ovih životinja. U planu je da ukupno bude 100 jedinki, a nadležni se nadaju da će u tome i uspeti. Očekuje se da uskoro stignu i prvi mladunci. Neke jedinke pristigle prošle godine su već puštene u prirodu, neke su prelazile čak i u Bosnu i Hercegovinu, ali se ipak vraćaju na Zlatibor, a često po hranu dolaze baš ponovo u repro-centar, gde su nekoliko meseci bile na prilagođavanju.

Sve pristigle jedinke su detaljno pregledane, a kad su stigle na Zlatibor smeštene su u prihvatilište gde provode određeni period prilagođavanja i karantina, a zatim se puštaju u prirodu.

- Prihvatilište je kompletno obnovljeno, prostire se na 18 hektara ograđene površine. Životinje imaju sve potrebne uslove, hranu, vodu i neophodnu negu. Napravljene su hranilice za svaku vrstu hrane, kao i pojilišta i solišta. Nakon adaptacije, puštaju se na otvoreno područje lovišta Zlatbor - kažu u LU "Zlatibor".

Jeleni, košute i mlade jedinke stigli su iz Bačkog Monoštora i lovišta „Kozara“. Ne postoji tačan podatak od kada jeleni ne nastanjuju Zlatibor, ali je reč o veoma dugačkom periodu. Sada je konačno jelenska divljač ponovo vraćena na područje gde je nekad davno živela.

Osim Zlatibora, vraćeni su i na planine Taru i Zlatibor i okolinu Prijepolja. Državni projekat reintrodukcije jelena u zapadnoj Srbiji sprovodi Uprava za šume pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede, a na području planine Zlatibor njime rukovodi Lovačko udruženje "Zlatibor".

Bonus video:

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA