Jeleni sa Karpata stižu na srpske planine (VIDEO)

13.02.2022

10:40

0

Iz Rumunije smo uvezli 20 jelena i 25 košuta i to sa Karpata jer su životinje iz ovog uzgojnog revira namenjene srpskim planinama Zlatar, Zlatibor, Tara i Homoljskim planinama, kaže Roland Kokai, direktor JP "Vojvodinašume"

Jeleni sa Karpata stižu na srpske planine (VIDEO)
Copyright RINA

U podunavsko lovište Plavna kod Bača stiglo je 45 jedinki karpatskog jelena, koji će na 33 hektara ograđenog područja biti osnova njihovog uzgoja za koji je zaduženo Javno preduzeće "Vojvodinašume".

- Iz Rumunije smo uvezli 20 jelena i 25 košuta i to sa Karpata jer su životinje iz ovog uzgojnog revira namenjene srpskim planinama Zlatar, Zlatibor, Tara i Homoljskim planinama, odakle su jeleni gotovo potpuno nestali. Oni su navikli na planinske predatore, imaju veća pluća i lakše će se nastaniti u tim područjima. Planiramo da godišnje iz ovog uzgoja na srpske planine vraćamo po 40 jedinki -  kaže Roland Kokai, direktor JP "Vojvodinašume".

Projekat reintrodukcije jelena "Vojvodinašume" su započele 2020. godine u saradnji i uz finansiranje Uprave za šume Ministarstva poljoprivrede.

Reč je o ponovnom naseljavanju ove vrste na našim planinama na kojima imaju optimalno stanište.

Iz uzgajališta jelenske divljači "Plavna" i "Kozara" u 2020. godini su lovištima u centralnoj Srbiji isporučene 24 jedinke, a u 2021. godini je u prirodu vraćeno 76 jedinki običnog jelena.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTV

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike