Nakon mnogo godina srpska planina ponovo ima nove stanovnike: Na proplancima Zlatibora nastanjeno 10 jelena, pet košuta i četiri laneta

20.03.2021

11:46 >> 09:46

0

Projekat traje pet godina i u planu je da za to vreme na Zlatiboru bude nastanjeno ukupno 100 jedinki

Nakon mnogo godina srpska planina ponovo ima nove stanovnike: Na proplancima Zlatibora nastanjeno 10 jelena, pet košuta i četiri laneta
Copyright RINA

Jedna od najlepših i najposećenijih srpskih planina od sada ima nove stanovnike. Na proplanke Zlatibora u okviru državnog projekta reintrodukcije divljači, pušteno je 10 jelena, pet košuta i četiri laneta. Projekat traje pet godina i u planu je da za to vreme na Zlatiboru bude nastanjeno ukupno 100 jedinki.

– Jeleni, košute i mlade jedinke stigli su iz Bačkog Monoštora i lovišta „Kozara“. Ne postoji tačan podatak od kad jeleni ne nastanjuju Zlatibor, ali se radi o jako dugačkom periodu i sada je konačno jelenska divljač ponovo vraćena na područje gde je nekad davno živela. Osim Zlatibora, vraćeni su i na planine Tara, Zlatibor i okolinu Prijepolja – rekao je za RINU, Milovan Knežević predsednik Lovačkog udruženja „Zlatibor“.

RINA

Sve pristigle jedinke su detljano pregledane, a kad su stigle na Zlatibor smeštene su u prihvatilište gde će provesti određeni period prilagođavanja i karantina, zatim će biti puštene u prirodu.

– Prihvatilište je kompletno obnovljeno, prostire se na 18 hektara ograđene površine. Imaju sve potrebne uslove, hranu, vodu i neophodnu negu. Napravljene su hranilice za svaku vrstu hrane kao i pojilišta i solišta. Nakon adaptacije, biće pušteni na otvoreno područje lovišta Zlatbor – kaže Knežević.

Pročitajte još

Državni projekat reintrodukcijne jelena u Zpadnoj Srbiji sprovodi Uprava za šume pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede, a na području planine Zlatibor njime rukovodi Lovačko udruženje „Zlatibor“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike