Šodroš ulazi na specijalnu mapu sveta: Novi Sad dobija veslačku stazu!

05.03.2022

13:15

0

Ono što je u Srbiji malo poznato jeste da projekti veslačkih staza nisu retki u svetu. Jedna od čuvenih je staza u Lucernu koja se nalazi usred zaštićenog područja, a na kojoj se redovno održavaju i sportska takmičenja

Šodroš ulazi na specijalnu mapu sveta: Novi Sad dobija veslačku stazu!
Žeželjev most - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Veslačku stazu na Bledskom jezeru opisuju kao neponovljivo iskustvo, u Lucernu redovna takmičenja, a sad svoju i moći će da je koriste apsolutno svi.

Stručnjaci poručuju da veslačka staza planirana na Šodrošu ni na koji način neće ugroziti životnu sredinu, a da novi GUP ne samo da nema negativnog uticaja, već naprotiv – doprinosi smanjenju zagađenja

Iako su Generalnom urbanističkom planu prethodile temeljne studije koje su pokazale da njegova realizacija doprinosi kvalitetu života Novosađana, pojedina nagađanja bavila su se ugrožavanjem životne sredine, a posebno kada je reč o veslačkoj stazi, koja prema novom GUP-u treba da bude nova novosadska oaza zabave, sporta i rekreacije.

Veslačka staza nije namenjena samo profesionalnim veslačima, već svim građanima i turistima, a njeno tlo neće biti betonirano, već peskovito, iako se u javnosti pojavila lažna informacija o betonu koje nema ni u jednoj studiji niti delu GUP-a.

VESLAČKE STAZE NISU RETKE U SVETU, POJEDINE ČAK I U ZAŠTIĆENIM PODRUČJIMA

Isti slučaj je i sa navodima da je Šodroš zaštićeno područje, te da će realizacija projekta uticati na biljni i životinjski svet, što, kako stručnjaci kažu, a praksa potvrđuje, nije tačno.

Naime, ono što je u Srbiji malo poznato jeste da projekti veslačkih staza nisu retki u svetu. Jedna od čuvenih je staza u Lucernu koja se nalazi usred zaštićenog područja, a na kojoj se redovno održavaju i sportska takmičenja.

Poznata staza je i na Bledskom jezeru, jednom od najznačajnijih prirodnih jezera u Sloveniji, na kojoj se održava Međunarodna regata. Na blogovima koji tematizuju putovanje u Sloveniju, veslanje Bledskim jezerom opisuje se kao jedno od najlepših turističkih iskustava, a turisti se upućuju da, iako je potrebno uložiti fizički napor, nikako ne propuste priliku da uživaju u ovoj slovenačkoj atrakciji.

VESLAČKA STAZA STABILIZUJE PODZEMNE VODE NA TELEPU

Kako je ranije istakao direktor “Urbanizma” Dušan Miladinović, osvrnuvši se na spekulacije u vezi sa veslačkom stazom, negativni komentari na račun projekta dolaze od onih koji nisu vršili ni analize ni istraživanja.

-Jednu od studija je radila ‘Vojvodina projekt’ i još četiri profesora Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sada čija je upravo struka u oblasti odbrane od poplava visokih i podzemnih voda. Te dve nezavisne studije dokazale su da ne postoji nikakava opasnost od plavljenja Novog Sada. Zbog toga što smo preuzeli planske dokumentacije iz ranijeg perioda i GUP i regulacionih planova veslačka staza služi kao jedan deo koji će služiti za stabilizaciju podzemnih voda na Telepu, ali neće dopuštati ni da padnu previše te podzemne vode i na taj način neće doći do isušivanja tla- rekao je Miladinović.

Podsećamo, veliki projekat na obali Dunava u Novom Sadu na liniji Kamenička ada, Ribarsko ostrvo, Dunavac, Šodroš, Brodogradilište osmišljen je tako da uvažavajući najviše standarde na ovom potezu kreira jednu od budućih omiljenih lokacija Novosađana, ali i da postane jedna od nezaibilaznih turističkih lokacija.

Novim GUP-om Novi Sad će postati grad sa jednim od najuređenijih priobalja u Evropi, a planirano je i uređenje zapuštenog Šodroša i Kameničke ade gde će se kroz realizaciju projekta dobiti parkovski sadržaj od čak 145 hektara. Na ovaj način biće zadržano više od 55 hektara štićenog područja na Kameničkoj adi, a ovo područje očekuje i sadnja dodatnog zelenila.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike