Recept iz Novog Sada inspiriše gradove širom Srbije: "Bez podrške Grada i gradonačelnika ovaj lep projekat ne bi bio moguć"

03.03.2022

09:38

0

Novi Sad je po ovome jedinstven i treba da smo ponosni, ističe Violeta Đerković, koordinatorka Mreže kulturnih stanica

Recept iz Novog Sada inspiriše gradove širom Srbije: "Bez podrške Grada i gradonačelnika ovaj lep projekat ne bi bio moguć"
Novi Sad - Copyright Profimedia

Dobro poznate svim Novosađanima, Kulturne stanice nastale su iz istoimenog projekta iz Aplikacione knjige kojom je Novi Sad osvojio titulu Evropske prestonice kulture.

Kako objašnjava koordinatorka Mreže kulturnih stanica Violeta Đerković, ideja je bila da se kultura izmesti iz centra grada u kome je tradicionalno skoncentrisana, odnosno da se na dovede do svih.

- Prvobitno su bile planirane tri kulturne stanice, danas ih imamo osam. To pokazuje da je postojala stvarna potreba za otvaranjem prostora kulture u delovima grada koji su udaljeniji od centra – kaže Đerković, piše "NSuživo".

Ona objašnjava da način rada Mreže kulturnih stanica podrazumeva razmenu i saradnju između pojedinačnih kulturnih stanica, uz postojanje nekih zajedničkih funkcija kao što su produkcija i komunikacije, čime se stvaraju veće programske mogućnosti.

- Aplikacije za programe se vrše putem našeg mejla i sajta i na najveći broj upita uspevamo da odgovorimo pozitivno. Ima slučajeva kada su naši kalendari previše popunjeni, ali to samo pokazuje da potreba za ovakvim mestima itekako postoji – kaže Đerković i ističe da je 2022. godina posvećena programima Evropske prestonice kulture.

Najviše se radujemo kada do nas dođu projekti čiji su idejni pokretači i realizatori mladi, spremni da samostalno izvedu čitav proces.

Profimedia
 

Kako ističe, razvoj Mreže kulturnih stanica, koje se nalaze u delovima grada izmeštenim iz centra, pruža mogućnost svim stanovnicima tih delova grada i prigradskih naselja da se uključe u kulturni život.

– Oni to mogu učiniti kao publika, što je neki osnovni nivo, ali i kao kreatori i učesnici kulturnih dešavanja. Ovu drugu opciju češće biraju upravo mladi, kojima je možda više od svih drugih potrebna prilika da se kreativno izraze. Mi se najviše radujemo kada do nas dođu projekti čiji su idejni pokretači i realizatori mladi, spremni da samostalno izvedu čitav proces – kaže Đerković.

Kako objašnjava, bez podrške Grada ovako lep projekat ne bi bio moguć.

- Mreža kulturnih stanica je projekat u potpunosti finansiran i podržan od strane Grada, to je 100% javna investicija u pogledu finansiranja, dakle odgovor je jednostavan – bez podrške i razumevanja Grada kulturne stanice ne bi postojale – kaže Đerković.

Novi Sad je po ovome jedinstven i treba da smo ponosni

Ona ističe kao posebno značajnu činjenicu da je Grad prepoznao viši značaj Mreže kulturnih zajednica.

- Kroz razvoj Mreže kulturnih stanica kanališu se energija i vrednosti lokalnih zajednica koja do sada nisu bile prepoznate i koja se ili nisu pokretale, ili su se rasipale u nedostatku načina za ostvarenje nekih ideja i snova komšijskih grupa i zajednica. Mislim da je Novi Sad u ovom pogledu jedinstven i da na to zaista može da bude ponosan. Mi smo već sada inspiracija za druge gradove u Vojvodini i Srbiji koji su zainteresovani za ovaj koncept.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike