Povećan broj spasilaca na srpskim planinama tokom praznika: Obučeni za akcije u ekstremnim i nepristupačnim uslovima

15.02.2022

17:07

0

Na bezbednost skijaša pazi 26 pripadnika Gorske službe

Povećan broj spasilaca na srpskim planinama tokom praznika: Obučeni za akcije u ekstremnim i nepristupačnim uslovima
viber_image_2022-01-13_15-14-10-918 - Copyright 24sedam/Gorska služba spasavanja

Zbog praznika i očekivanog većeg broja skijaša, bordera i turista na  planinama Gorska služba spasavanja povećala je broj spasilaca koji  tokom ove nedelje dežuraju na planinama.

Na ukupno četiri planine na kojima dežuraju spasioci GSS-a ove nedelje  biće ukupno 25 spasilaca.

Na Staroj planini dežura ukupno 3 spasioca, na Zlatiboru 4, na  Divčibarama 2, dok je na Kopaoniku ukupno 16 spasilaca koji brinu o  bezbednosti turista koji se nalaze na planinama.

Takođe, apelujemo na sve ljubtelje zimskim sportova da se dobro  pripreme za zimske uslove i temperature koje su trenutno na planinama,  da se adekvatno obuku i koriste staze koje su prilagođene njihovom  znanju i veštinama.

 

Gorska služba spasavanja Srbije je dobrovoljna i neprofitna  organizacija čiji je osnovni cilj pomoć i spasavanje u nepristupačnim  planinskim i urbanim uslovima. Spasiti ljudski život, pomoći čoveku u  nevolji, osnovni je zadatak ove službe.

GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti Planinarskog  saveza Srbije, dok danas službu sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca,  od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski  penjači, speleolozi, ronioci i skijaši. U svojim redovima služba ima  lekare, doktore nauka, inženjere, pripadnike vojske, specijalnih  jedinica policije, studente.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike