24sedam na mestu požara u manastiru: Gašenje vatre još traje - bratstvo u bolu, desila se ista stvar kao na Hilandaru (FOTO/VIDEO)

03.02.2022

08:33

0

Na terenu su dve cisterne za vodu i desetak vatrogasac

24sedam na mestu požara u manastiru: Gašenje vatre još traje - bratstvo u bolu, desila se ista stvar kao na Hilandaru (FOTO/VIDEO)
manastir svete trojice ljubovija pozar foto sivacki (5) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Tri sata nadljudske i lavovske borbe je bilo potrebno vatrogascima da se izbore sa vatrenom stihijom u Manastiru Svete Trojice kod Ljubovije. Kako su saznali reporteri 24sedam na licu mesta dogašivanje vatre još uvek traje.

Plamen i dalje tinja na svetinji, a na terenu su dve cisterne za vodu i desetak vatrogasaca koji se bore da potpuno ugase požar.

Kako je već sada procenjeno, materijalna šteta je ogromna.

Uzrok požara za sada nije poznat, a u monasi u manastiru sumnjaju da se plamen proširio iz odžaka i da je zahvatio krovnu konstrukciju. Kako su naveli, vrlo brzo se proširio i na gornja dva sprata koja su uglavno izgrađena od drveta.

Iguman manastira Sveta Trojica otac Serafim Petković rekao je za 24sedam da je do požara došlo kada se raspukao odžak, a varnice su pokrenule vatru.

- U tom delu manastira, u konaku, boravilo je 20 monaha i tamo je bio kotao koji preko kog su se grejale sve prostorije. Većini su izgorele i stvari - naveo je iguman za 24sedam.

Otac kaže da se desila ista stvar kao na Hilandaru.

Otac Serafim Petković i bratstvo su u bolu, jer su mukotrpnim radom podigli konak koji je sada spaljen. Monasi kažu da je požar jedna tuga velika.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike