Sve je dobro kad se Srbi slože: Oslikava se crkva u selu Kamenica nakon skoro 100 godina

13.06.2021

15:13

0

Ova svetinja nije samo crkva već i svojevrsna istorijska čitanka jer je u njoj mnoštvo spomen obeležja koja svedoče o stradanju naroda ovog kraja u borbi za slobodu

RINA

Nikada u svom postojanju porta i crkva Svetog Ilije u selu Kamenica ispod Maljena nije bila uređenija niti lepša. Ova svetinja podignuta je pre više od 100 godina, a sada je u potpuno novom svetlu, obnovljena, uređena i oslikana.

Sveštenik Dalibor Milošević samo je jedan u nizu sjajnih popova koji su upravljali ovom crkvom i od kako je rukopoložen u to mesto, mnogo je okrepio i sredio ovo selo.

Ova svetinja nije samo crkva već i svojevrsna istorijska čitanka jer je u njoj mnoštvo spomen obeležja koja svedoče o stradanju naroda ovog kraja u borbi za slobodu, od Prvog Svetskog rata pa do poslednjih stradanja u Bosni i na Kosovu.

Ostaće upamćeno najmanje pet sveštenika od podizanja hrama, stariji meštani ovde još uvek pamti Rajka Nedića koji je 1943. streljan zajedno sa svojim sinom u Petrovskoj blokadi.

RINA

Zatim Milojka Petrovića koji je dao veliki doprinos podižući parohijanski dom pored ove svetinje, nakon kojeg je na službu došao Drago Ljubičić jedan od poznatijih sveštenika u ovom delu Srbije koji je sazidao zvonaru, iza njega stigao je Dragoljub Šišović da bi danas u ovoj svetinji služio sveštenik Dalibor Milošević.

Veliki broj meštana podržao je sveštenika Dalibora Miloševića dajući učešće u oslikavanju crkve, a svi oni koji žele da se priključe ovoj akciji mogu se obratiti lično ocu Daliboru.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti