Rode se odomaćile u selu Beljina: Mija i Antonije umesto vojvođanske ravnice ponovo izabrali brda na zapadu Srbije

23.07.2021

14:49

0

Autor: L. Đ. T.

Izvor: RINA

Sa njima su stigla još dva para, a njihovom seobom najviše su se obradovali mališani koji su svaki dan gledali u nebo i nadali im se - kaže Simona Čubrilović

RINA

Da rode svake godine dolaze u Srbiju nije novost niti neuobičajena pojava, ali u većini slučajeva za svoje mesto prebivališta biraju vojvođansku ravnicu. Ipak, Mija i Antonije su par dugonogih ptica koji ruši statistiku, jer se već tri godine vraćaju u pobrđa Zapadne Srbije.

Meštani sela Beljina kod Čačka nisu se nadali gostima ovog proleća, ali ne samo da su došli već su doveli i pojačanje.

Pročitajte još

– Sa njima su stigla još dva para, a njihovom seobom najviše su se obradovali mališani koji su svaki dan gledali u nebo i nadali im se. Nestrpljivo su čekali i dočekali. Svi u komšliuku ih volimo i koliko nam je stalo do njih svađali smo se sa drugom decom kome pripadaju. Oni su mislili da pripadaju njima, mi smo želeli da budu naši drugari, ali ipak one su neočekivani gosti čije nam društvo uvek prija i uvek se obradujemo kada se vrate, i volimo da ih posmatramo – rekla je Simona Čubrilović.

RINA

Iako nespecifična vrsta ptice za ovo područje, za sada je ovde prisutno tri para roda, a Mija i Antonio, sa svojim rodićima, postali su pravi ljubimci meštana naselja Beljina. Meštani su se navikli na nove komšije i, kažu, svi ih vole, a tri rodića samo što nisu odletela iz gnezda.

– Mislim da sam pročitao da su rode baš na ovom mestu bile pre sto godina, i drago nam je što ih ponovo vidimo u Beljini. Sada ih sve više ima, prava je lepota što su ove neobične životinje baš kod nas – rekao je Boško Stojković.

U Srbiji je zabeleženo oko 1.200 parova roda, ali 80 posto populacije gnezdi se severno od Save i Dunava. Poslednjih godina ove ptice postali su rado viđeni gosti i u kontinentalnom delu zemlje.

– Nekako su se rode sprijateljile sa našim ljudima i krajem, zbog toga se rado vraćaju i zbog toga ih niko ne dira i oduševljeni su kada se nađu u nečijoj blizini. Ovde u Čačku mi imamo zabeležena tri para roda na celoj teritoriji. Niko ih ne dira – Dragiša Petrović iz Udruženja “Sove na oprezu”.

Pročitajte još

Dolaskom roda u neko mesto najavljuju se lepe vesti. Prošlog proleća sa sobom su donele pravi bejbi bum, jer je nedugo nakon što su se vratile u čačanskom porodilištu rođen rekordan broj beba.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – 24sedam.rs

Komentari (0)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Najčitanije vesti