Zvezda osvojila više bodova nego drugi srpski klubovi zajedno: Večiti vuku, ostali se „šlepaju“

20.08.2021

14:39 >> 14:44

0

Autor: Adam Štulić

Srbija blizu ostvarenja decenijskog sna

Zvezda osvojila više bodova nego drugi srpski klubovi zajedno: Večiti vuku, ostali se „šlepaju“
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Decenijski san srpskog fudbala o dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona bliži je nego ikada da se obistini. Posle prvih utakmica plej-ofa tri kontinentalna klupska takmičenja Srbija zauzima 12. mesto na UEFA rang listi nacionalnih koeficijenata, i ako do kraja tek započete sezone ostanemo u top15 od sezone 2023/24 prvak i vicešampion imaće priliku da se domogmu elitnog takmičenja, dok će jedno mesto biti rezervisano za kvalifikacije Lige Evrope.

Da bi se to i dogodilo jedan od prvih preduslova jeste da Partizan narednog četvrtka izbori mesto u grupama Lige konferencija, koju Crvena zvezda već ima obezbeđenu, ali je nadomak Lige Evrope.

Jedan od razloga zbog kojih već sada ne možemo da se radujemo značajnom dostignuću jeste i taj što su bodove uglavnom donosili beogradski večiti rivali.

Kada se baci pogled na poslednjih pet godina, Crvena zvezda prednjači sa okruglo 56 osvojenih bodova za nacionalni koeficijent, što je više nego svi ostali klubovi zajedno.

Printscreen/Twitter.com/Playtony_rsb

Crveno-beli su poslednjih godina redovni učesnici grupnih faza dva najznačajnija klupska takmičenja na Starom kontinentu, a Partizan ih je sa 31.5 bodova donekle ispratio i dao značajniji doprinos poziciji srpskog fudbala u Evropi.

Pročitajte još

Preostali predstavnici nisu se baš proslavili. Trenutno najbolje stoji Vojvodina sa sedam bodova, ali će joj se na kraju tekuće sezone izbrisati 5.5 osvojenih u sezoni 2016/17. Slična sudbina čeka i Čukarički, koji će ostati bez dva boda, od trenutnih 4.5, dok su niški Radnički (tri), Spartak (2.5) i TSC (2.5) ostvarili daleko skromnije rezultate, mada se klubu iz Bačke Topole najmanje može, ako uopšte i može, da se zameri bilo šta, s obzirom da su na evrosceni debitovali prošle godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike